Podignuta optužnica protiv šest osoba za ratni zločin nad srpskim civilima

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Visokog 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Kadrića (72), Hajdurina Halilovića (64), Asima Hamzića (75), Miralema Čengića (63), Samira Selimovića (54) i Amira Murtića (52).

Oni se terete da su od maja do kraja 1992. godine u logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić” mučili, pljačkali, nečovečno postupali i fizički i psihički zlostavljali civile srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima su bile žene, deca i osobe starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u zlostavljanju u navedenom logoru u periodu od oko osam meseci bilo je više stotina civila koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorimama, gde su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, te ponižavajućim postupcima prema ženama i maloletnicima.

Radnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice, koje će Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 90 svedoka i stručnih veštaka te ulaganjem većeg broja dokaznih materijala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Srna.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO