Pod kojim uslovima će građani Srbije moći da putuju u zemlje EU, šta predlaže Evropska komisija

Evropska komisija predložila je da se potpuno vakcinisanim stranim državljanima i onima koji dolaze iz zemalja sa povoljnom epidemijskom situacijom omogući putovanje u EU bez dodatnih ograničenja. Ako bude prihvaćen, predlog stupa na snagu početkom juna.

Evropska komisija predlaže otvaranje granica za putnike ne samo iz zemalja sa dobrom epidemijskom situacijom, već i za sve one koji su u potpunosti vakcinisani jednom od vakcina koje je odobrila EU.

“Cilj predloga je da neko ko je dobio preporučenu dozu vakcine odobrene u EU, 14 dana pre putovanja, može da putuje u Evropu bez dodatnih ograničenja, bez obzira na situaciju u zemlji iz koje dolazi”, kaže Adalber Janc, portparol Evropske komisije.

Ta olakšica se odnosi i na vakcine za koje je dovršen proces registracije za hitnu upotrebu kod Svetske zdravstvene organizacije.

“Sputnjik” i “Sinofarmova” vakcina nisu u ovom trenutku odobrene u EU, a ne nalaze se ni na listi SZO, što znači da olakšice ne važe za njih.

U Evropskoj komisiji kažu da to ipak ne treba da brine građane Srbije, jer bi prema ovom predlogu, zbog povoljne epidemijske situacije Srbija trebalo da se nađe na pozitivnoj listi zemalja iz kojih je moguće putovanje, bez obzira na vakcinaciju.

Naime, Komisija predlaže da se podigne prag broja novih slučajeva koronavirusa koji je korišćen za određivanje spiska zemalja iz kojih su dozvoljena putovanja.

Umesto sadašnjih sedam očekuje se da na listi bude stotinak zemalja, među njima i Srbija. U isto vreme, predviđen je mehanizam “sigurnosne kočnice”, odnosno mogućnost brze zabrane putovanja u slučaju pojave novih tipova virusa u nekoj od zemalja.

Pripremio Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO