Naslovna Sandžak Novi Pazar Počinju sistematski pregledi za prvake

Počinju sistematski pregledi za prvake

Za upis u prvi razred osnovne škole sistematski pregled ove godine poče će 31. januara i trajaće do 20. marta 2017. godine. Načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović kaže da je veoma važno da se roditelji pridržavaju datuma naznačenog u pozivu koji dobiju, kako bi se izbegle gužve.
Sistemastski pregled za đake prvake i ove godine počinje krajem januara. Ovim pregledom su obuhvaćena deca rođena od  1. marta. 2010. god. do 28. februara. 2011. god. Prema rečima načelnice Dečijeg dispanzera dr Vesne Despotović od prilike će se pregledati oko 1650 dece. Sistematski pregled obuhvata nekoliko pregleda kod određenih specijalista.

“Roditelji su dužni da dođu u sedam sati kod svog izabranog lekara, gde će upute za loboratoriju i očnog lekara i po potrebi za ušnog lekara. Ove godine imamo i novinu. Sve se radi kao i prethodnih godina ali, po preporuci Ministarstva zdravlja svakom detetu treba da se uradi dvanaestokanalni EKG pregled pred upis u školu. Kada dobiju upute idu u laboratoriju, odrađuju EKG, a mi imamo aparat i u novom i starom dispanzeru, ali to je jedan aparat pa će roditelji morati malo da pričekaju”, istakla je načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović.

Završni pregled nakon svih obavljenih kod pomenutih specijalista je kod izabranog pedijatra. Koji će pregledati celokupne organe i organske sisteme deteta.

“Radi se laboratorija od kojih se radi krvna slika i belančevine u mokraći. Zatim pregled kod logopeda, psihologa i somatopeda. Kad se sve to završi, kad se uzmu rezultati, i u razvojnom savetovalištu kao i oftamologa dolazi se kod izabranog pedijatra koji pregleda dete i određuje se sposobnost polaska deteta u prvi razred osnovne škole.

Ističući važnost kontrole zdravlja pedijatri apeluju na roditelje da svoju decu redovno dovode na sistematske prglede.  A posebna pažnja treba se obratiti na datum sistematskog pregleda koji je tačno određen za svaku školu, jer kako je istakla Despotović, samo tako neće biti nepotrebnih gužvi.

Exit mobile version