Počinje sa radom Centra za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu

Šesta državna klinika u državi je Klinički centar u kome će se o trošku Republičkog fonda zavoda za zdravstveno osiguranje raditi van telesne oplodnje. U okviru probne serije u ovoj zdravstvenoj ustanovi registrovana je prva trudnoća.

Centar za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu imao je probnu seriju sa četiri para i kod jednog je uspelo.

Posle višegodišnjeg čekanja, tridesetčetvorogodišnjoj Kragujevčanki je, nakon prvog pokušaja vantelesne oplodnje, potvrđena trudnoća. Direktor Kliničkog centra prof. dr Predrag Sazdanović kaže da je Centar opremljen najsavremenijim aparatima za proces vantelesne oplodnje, a tim od 15 lekara, embriologa, biologa i medicinskih sestara, prošao je razne obuke kako u zemlji tako i u inostranstvu. Sazdanović dodaje da je na rezulate veoma ponosan.

Od septembra, ovaj Centar u Kragujevcu počinje da radi u punom kapacitetu i otvoren je za parove iz cele Srbije.

Da bi pospešila rađanje, država finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, koja je za mnoge parove jedini način da dobiju potomstvo.

“Mi smo se projektovali na otprilike 150 do 170 parova na godišnjem nivou. To će sve zavisiti, da li će kapacitet biti veći, to ćemo videti kakvo bude bilo interesovanje”, objašnjava direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

Kako navode portali, procene su da u Srbiji svaki šesti par ima problema sa začećem, a u porastu je muški sterilitet.

Lekari su apelovali na sve parove koji imaju ovaj problme da ne gube vreme. Ako ne dođe do spontanog začeća u roku od godinu treba odmah da potraže pomoć ginekologa.

Republički fond zdravstvenog osiguranja od početka godine, uputio je 2.130 parova na veštačku oplodnju, a to je više nego cele 2017.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO