Počinje Ramazan, sutra prvi dan posta

Prema takvimu Islamske zajednice večerašnjim zalaskom sunca nastupa Ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta. I ove godine, zbog pandemije koronavirusa Ramazn dočekujemo u posebnim uslovima i uz poštovanje protivepidemioloških mera.

Ramazan je za sve muslimane sveta poseban mesec, koji se sa nestrpljenjem i posebnom radošću iščekuje. To je mesec obaveznog posta koji je naređen 2. godine po hidžri odnosno 624. godine.

Ramazan je, deveti mesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca. To je treći temelj Islama. Svaki punoletan, zdrav, slobodan musliman dužan da posti čitavih mesec dana od zore do zalaska sunca.

Ramazan je 9. mesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar, jer, godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno posteo je Ramazan u svim godišnjim dobima i u svim mesecima i danima.

Večerašnjim zalaskom sunca nastupa Ramazan i trjaće do 12 maja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO