Počinje nastava na bosanskom jeziku

Centralna svečanost povodom uvodjenja kompletne nastave na bosanskom jeziku u Novom Pazaru biće održana danas u Osnovnoj školi “Selakovac“.

Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovom gradu Nusret Zuković kaže da su škole spremne za uvodjenje nastave, ali da očekuju od Ministarstva prosvete da narednih dana reši odredjene nedostatke u pravilnicima.

udzbenici na bosanskom / foto screenshot
udzbenici na bosanskom / foto screenshot

„Nastava počinje danas, već smo dobili tri udžbenika na bosanskom jeziku koje ćemo podeliti besplatno učenicima prvog razreda. Nadamo se da će ministarstvo rešiti ubrzo neke nedostatke u pravilnicima i da neće biti većih problema u nastavi“, rekao je Zuković.

Predsednik Odbora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalom veću Elijas Rebronja rekao je da su direktori pojedinih škola u Sanžaku zaplašeni pritiscima od strane pojedinih činovnika Ministarstva prosvete.

“Imamo informaciju da nastava neće početi u svim školama, jer su tek pojedini direktori smogli hrabrosti da iskoriste medjunarodne i domaće zakone i propise o pravima nacionalnih manjina na obrazovanje na maternjem jeziku. Siguran sam da će neki od njih dobiti krivične prijave od roditelja, koje na sudu neće moći da brane jer nemaju ni jedan pisani dokument da nastava ne može da počne”, rekao je Rebronja radiju Sto plus.

Za nastavu na bosanskom u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju izjasnili su se, putem ankete, roditelji 4.002 učenika.

izcor Radio sto plus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO