Počinje likovna kolonija “Sjenica 2021”

Bošnjačko nacionalno veće (BNV)  najavilo je petu likovnu koloniju “Sjenica 2021”. Ona će biti organizovana povodom obeležavanja 13.i 14. avgusta, koji su proglašeni za za dane od posebnog značaja za  Bošnjake.

Član Odbora za kulturu BNV Medžid Fakić,  i ove godine je selektor likovne kolonije. On je na konferenciji za medije istakao da je ona postala, kroz pet godina koliko se realizuje, izuzetno cenjena kod umetnika, pa je bilo izuzetno teško odabrati slikare koji će učlestvovati u novom sazivu.

„Svaka kolonija je posebna na svoj način, jer se realizuje u jednom od najlepših  krajeva   Sandžaka, u Sjenici, na čemu trebamo zahvaliti Vijeću kao organizatoru i pokretaču ove kolonije. Ove godine imaćemo goste iz raznih delova Balkana, Bosna, Makedonija, Vojvodina i iz Republike Turske“, kazao je Fakić.

Sjenička konferencija predstavlja vrlo važan i značajan datum i civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka u tom periodu, 12 gradonačelnika sandžačkih opština, kada je jasno iskazana težnja da obezbede dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive – podsećaju iz BNV.

“Ono što danas posebno želimo da istaknemo je to da se značaj Sjeničke konferencije i Sjeničke rezolucije ogleda i u tome što je u njoj jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje naroda Sandžaka po pitanju uređenja Sandžaka, ali i u pogledu rešavanja pitanja Bošnjaka u tom periodu. A to je autonomija Sandžaka“, kazao je sekretar BNV  Mirza Hajdinović

Likovna kolonija pod pokroviteljstvom Vijeća počela je 2017. godine, ove godine kolonija „Sjenica 2021“ počinje u nedjelju, 15. 08. 2021. godine i trajat će do 20. 08. 2021. godine.

Na konferenciji u Sjenici, održanoj 13. i 14. avgusta 1917. godine, doneta je Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtevano rešenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Z. M.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO