NOVI PAZAR – Za muslimane danas nastupa trodnevni Ramazanski bajram, koji obeležava kraj jednomesečnog posta, a u kome se organizuju javne svečanosti, posete i razmenjivanje poklona među vernicima.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom koja se zove Bajram namaz.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala, desetog meseca muslimanskog kalendara i traje tri dana.

Tokom prethodnih 30 dana posta, vernici su se od zore do zalaska Sunca uzdržavali od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje, za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je u bajramskoj poslanici da se “na kraju meseca Ramazana, kao i u životu raduju samo oni koji su ga iskoristili onako kako mu priliči i iskreno se kajući za sve propuste”.

“Gorko se kaju i oni koji su tokom meseca Ramazana činili ružna dela i koji su oskrnavili lepotu i veličanstvenost posta”, rekao je Nasufović novinarima u sredu prostorijama Islamske zajednice Srbije kraj Bajrakli džamije u Beogradu.

Kako je rekao, mnogo je razloga za tugu i brigu, ali ne smemo zaboraviti da “svi imamo makar jedan razlog za radost, a to su naša deca”.

Izrazio je nadu da su vernici tokom jednomesečnog posta našli svoju meru i uvideli vrednost jedne kapi vode i jednog zalogaja hleba.

Nasufović je izrazio i očekivanja da će u narednom periodu još veći broj vernika primiti vakcinu protiv kovida-19, dodajući da je on to učinio za vreme posta.

indeksonline.rs