Počeo trilateralni sastanak Vučića, Erdogana i Izetbegovića

U Istanbulu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. U fokusu sastanka je regionalna saradnja.

Sastanak Vučića, Erdogana i Izetbegovića održava se u predsjedničkoj palati u Istanbulu, a u fokusu razgovora je saradnja u regionu, posebno odnosi Srba i Bošnjaka.

Trilateralni sastanak mnogi tumače kao želju Ankare da približi stavove Beograda i Sarajeva i stabilizuje prilike na Balkanu, javlja RTS.

Nešto ranije Vučić i Erdogan su imali odvojen sastanak na kom su razgovarali o političkoj i ekonomskoj saradnji.  Sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem Erdogan se sastao sinoć.

Sastanak u Istanbulu je treći susret predsednika Srbije i Turske za manje od godinu dana.

Posljednji put Vučić je u Turskoj boravio prošlog jula, kada se sastao sa Erdoganom i učestvovao na 22. Svjetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

Turski predsjednik je u Srbiji boravio četiri mjeseca kasnije, u oktobru prošle godine, kada je, pored Beograda, zajedno sa Vučićem posjetio i Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO