Počeo protest: Vučić sletio na Tuđmanov aerodrom, snajperisti i policija u civilu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas stiže u posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država, ali je prije toga ukazao i na neka raizlaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike. U Zagrebu su na snazi jake mjere sigurnosti. Snajperisti i policija u civilu čuvat će Vučića, piše Index.

Vučić je na Franju Tuđmana sletio oko 10 sati, nakon čega je odmah krenuo prema Pantovčaku na susret s Kolindom.

U 9 sati počeo je i prosvjed u organizaciji  udruga udovica hrvatskih ratnih veterana.

Prema informacijama čini se ipak da će prosvjednici ostati na Trgu bana Jelačića te da ih neće pustiti na Markov trg.

Policija je potvrdila tu informaciju:

– “Temeljem članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovom trgu.m S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14.”

Prosvjednici su najavili da će ipak krenuti prema Markovom trgu, da će ići do barikada.

Po Zagrebu su osvanule srpske zastave, jer je praksa da se u Zagrebu na dio puta kojim prolazi dužnosnik koji dolazi u posjet Hrvatskoj postavljaju zastave te države.

Zbog najavljenih prosvjeda hrvatskih ratnih veterana protiv Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjet “rizičnim” i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena.

Srbijanski će predsjednik u Zagrebu imati bogati program. Osim središnjeg susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku, Vučić će pohoditi i Banske dvore, Sabor, Hrvatsku gospodarsku komoru i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu.

(Vijesti.ba)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO