Počeo ovogodišnji Marš mira

Uz učešće hiljade osoba iz različitih dijelova svijeta, na šumskom putu, poznatom kao “Put smrti”, koji su Bošnjaci koristili kako bi se spasili od genocida u Srebrenici, najvećeg genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, jutros je počeo trodnevni Marš mira.

mars mira potocari

Pet hiljada učesnika iz Bosne i Hercegovine, mnogih evropskih i arapskih zemalja stiglo je u Nezuk kako bi učestvovalo u ovom “značajnom” pješačkom pohodu i sastalo se na putu smrti onih koji su pokušavali da se spase od srebreničkog genocida, jedne od najvećih tragedija čovječanstva u Evropi. Hiljade učesnika jutros se od ranih jutarnjih sati počelo okupljati u Nezuku i potom je krenulo na put.

Ovogodišnji, deseti po redu, Marš mira biće završen poslije dženaza-namaza za 175 žrtava genocida, 11. jula i ukopa u Memorijalnom centru Potočari. Učesnici pohoda će tokom trodnevnog putovanja do Potočara pješačiti 35 kilometara dnevno. Prenoćit će na šumskom području, na ranije pripremljenim mjestima za noćenje. Tokom putovanja učesnici će biti informisani o genocidu u Srebrenici i biće im prenesena sjećanja onih koji su koristili Put smrti i uspjeli preživjeti.

Predsjednik Pododbora Marša mira 2014. Hamdija Fejzić kazao je kako se sa ovog pohoda šalje poruka mira, tolerancije i suživota na ovim prostorima, poruka da se ne zaborave svi oni koji su dali svoje živote za BiH.

Ratni komandant Armije RBiH Naser Orić, koji je zbog ostvarenog uspjeha nazvan “legendarnim komandantom” u obraćanju prıje početka pohoda učesnicima marša je kazao: “Svaki centimetar ovog puta je natopljen ovom krvlju. Poštujte to.”

231

Među učesnicima marša nalazi se turski ambasador u Sarajevu Cihad Erginay i veliki broj učesnika iz Turske.

Bahar Avci iz Kušadasi kod Aydina, koja je stigla u Nezuk kako bi učestvovala u maršu, kazala je da je i ranije nekoliko puta prisustvovala dženaza-namazu, ali da prvi put učestvuje u pješačkom pohodu. Rukiye Vural je pak kazala da je bošnjačkog porijekla, ali da je prvi put u Bosni i Hercegovini. Omer Faruk Kirbat je rekao da ove godine po treći put učestvuje u maršu i da je u Nezuk došao sa grupom od 24 člana koji će takođe učestvovati u Maršu mira. Uprkos njegovim mladim godinama, petnaestogodišnji Halil Abdullah Bicici iz Istanbula, koji je došao sa njegovim ocem, kazao je da ove godine po peti put učestvuje u Maršu mira.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO