Počeo IKT film festival – ozbiljan korak za mlade filmske stvaraoce

NOVI PAZAR – Preko 60 kratkih igranih i dokumentarnih filmova autora od 7 do 25 godina iz čak sedam zemalja pristiglo je na konkurs prvog IKT filmskog festivala, koji se u naredna tri dana održava u Novom Pazaru. Organizator je Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja. Ovim povodom održana je press konferencija.

Tema ovogodišnje manifestacije je prijateljstvo, a prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, pred žirijem prethodnih dana nije bio lak zadatak.

“Siguran sam da će ovaj već sada međunarodni festival postati tradicija. Grad će ovakvu inicijativu i projekte uvek podržati i hvala našem prijatelju Stevanu Kovačeviću upravo na toj inicijativi. Hvala i svima koji su doprineli realizaciji, a koji danas nisu sa nama, jer zahvaljujući nizu manifestacija pa i ovom festivalu Novi Pazar zauzima izuzezno mesto na kulturnoj mapi Srbije”, poručio je gradonačelnik Biševac na konferenciji za medije.
Članovi žirija jednoglasni su u poruci da je napraviti selekciju na ovom festivalu, bilo svojevrstan izazov.

“Ovaj festival okrenut je mladim ljudima, koji učešćem prave prve korake u svetu filmske umetnosti. Ponosni smo na odziv i broj pristiglih filmova. Kao žiri smo impresionirani načinom na koji nove generacije promišljaju ideju prijateljstva. Svi filmovi će biti prikazani pred publikom, jer je puno truda, entuzijazam i ljubavi u njih utkano. Ostaje nam da ispratimo reakciju gledalaca”, kazao je umetnički direktor festivala Stefan Arsenijević.

Novopazarac Nedim Nezirović, miljenik ovdašnje publike, nije krio ponos. U ovom trenutku, kako je rekao, ima veću tremu nego ikada u životu”. Vratio se, kaže, gradu u kome je sve počelo.

“Ovo je pre svega grad kreativnih, mladih ljudi. Ta deca sa ovih prostora čisto su blago i zato mislim da će ovaj festival biti još jedan ozbiljan korak koji Novi Pazar vodi ka čvrstoj poziciji na kulturnoj mapi ne samo ove zemlje, već čitavog regiona pa sveta, zašto da ne”.

Prvi IKT filmski festival doveo je u Novi Pazar i goste iz Turske, pa su deo žirija glumac Cem Uçan i turski reditelj Mustafa Cem Öztüfekçi, čija je želja da se upoznaju sa stvaralaštvom mladih ljudi na ovim prosotorima izuzetna. Gosti iz Turske sastali su se danas i sa gradonačelnikom Biševcem.

“Sve što sam imao prilike da vidim, vrlo je inspirativno. Drago mi je što ću o Novom Pazaru moći da govorim i kroz ovaj projekat. Ujedno, publika će imati priliku da pogleda filmove iz spektra turske i srbijanske produkcije, koji obuhvataju različite teme, ostavljaju mnogo prostora za razmišljanje”, kazao je Öztüfekçi.

Za jednog od najpopularnijih glumaca turske kinematografije i svetskog filma, Cema Uçana, poseta Novom Pazaru je ne samo učešće na realizaciji jednog projekta već i vraćanje korenima, jer potiče sa ovih prostora.

“To izaziva posebnu emociju. Sa druge strane, kvalitet onoga što prikazuje IKT garant je uspeha ne samo u ovom momentu već i u budućnosti. Teme su izuzetno aktuelne i konkurentne, mnogo je sjajnog materijala upotrebljivog i u budućnosti. Kratki film je sjajna forma da mlade generacije stiču iskustvo”, rekao je Uçan, prisećajući se svojih početaka, samo devet godina.

Verujte u sebe. Dobar početak kroz krate forme garant je da možete uspeti u svetu filma. Neka vam to i vaši ideli budu vodilja. Ne dozvolite ljudima koji govore drugačije, da vas sputavaju”, poručio je učesnicima turski glumac.

Centralni događaj IKT film festivala počinje večeras od 20 sati u Kulturnom centru Novi Pazar.
Festival je zvanično otvoren izložbom Marka Šerera, a tokom tri dana trajanja pratiće brojna kulturna i edukativna dešavanja.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO