Naslovna Featured Istaknuto POČEO IKT FILM FEST: Uz takmičarski deo, brojne radionice i razgovori sa...

POČEO IKT FILM FEST: Uz takmičarski deo, brojne radionice i razgovori sa poznati autorima

poceo-ikt-film-fest:-uz-takmicarski-deo,-brojne-radionice-i-razgovori-sa-poznati-autorima

Drugi međunarodni IKT film fest koji počeo je u Novom Pazaru i trajaće tri dana.

Uz takmičarski deo, biće organoizovane brojne radionice, razgovori sa poznati autorima iz oblasti filma.

Deo programa je i prikazivanje nagrađivanih dugometražnih filmskih ostvarenja.

Direktor festivala Stevan Kovačević izrazio je zadovoljstvo što će se u takmičarskom delu za glavnu nagradu “Dukat festivala” nadmetati autori čak 47 ostvarenja.

“Reč je o autorima iz devet zemalja. Iz mnogo razloga verujem da je festival još kvalitetniji od prošlogodišnjeg. Iz Novog Pazara, grada domaćina stiže nam šest ili sedam filmskih priča, konkurencija je izvanredna i žiri će imati težak, ali drag zadatak”, kazao je Kovačević, upućujući posebnu zahvalnost gradonačelniku Nihatu Biševcu i izvršnom direktoru festivala Huseinu Memiću, bez čije bi pomoći, kako je rekao sve ostalo na nivou ideje.

Svih pristigli radovi svrstani suu kategoriju kratkometražnih i dokumentarnih filmova i teme koje autori obrađuju se, prema rečima reditelja i umetničkog direktora festivala Stefana Arsenijevića, mogu opisati kao originalne i maštovite.

“Pilot projekat nas je prošle godine puno naučio. Ovaj festival je uzbudljiviji, slobodoumniji. Želeli smo da kroz petominitnu formu podstaknemo ne samo jasan filmski izraz autora već i njihovu potrebu za timskim radom izbacimo u prvi plan. Film je kao što znate kolektivna umetnost, druženje i međusobni podstrek. U tom smislu pozivam nadležne da možda film uvedu u nastavne programe kao obavezan predmet jer nam je, ne zaboravite, u savremenom svetu audio – vizuelna pismenost izuzetno značajna”, poručio je Arsenijević.

Članovi žirija na ovogodišnjem festivalu biće i novopazarski filmski i pozorišni glumac Vahid Džanković i književnica Jasminka Petrović, po čijem romanu „Leto kada sam naučila da letim“ je snimljen dečiji film, koji će biti prikazan u revijalnom delu programa.

Džanković je na konferenciji za novinare pozvao publiku da dođe i prati programe i rekao da će raznovrsnost tema, koja je ove godine slobodna, i maštovitost mladih oduševiti publiku.

“Treba da budemo beskrajno ponosni. Odavde pričamo o filmu i živimo film kroz kreacije mladih. Festival je za ovo područje izuzetno originalna novina, dobra prilika za nove generacije. Novi Pazar ima mnogo talentovane dece koja su neverovatna, mogu svašta! Kako je sada moguće film snimiti i telefonom, verujem da vreme naše dece i ovog festivala tek dolazi”, rekao je oduševljeno Džanković.

U osnovi, ideja IKT festivala je digitalno-umetnička pismenost i upoznavanje različitih kultura, običaja i tradicije naroda koji žive na ovom području, gde deca imaju priliku da kroz savremenu tehnologiju prezentuju sadržaje koji su njima zanimljivi.

Operativna direktorka festivala Misala Zukorlić istakla je važnost festivala u smislu novih tehnologija.

“Pored formalnog obrazovanja u koje se ulaže mnogo energije, sve što se deci da kroz neformalno obrazovanje itekako će im koristiti. Ti benefiti možda neće biti sada vidljivi, ali kroz nekoliko godina sigurno hoće. Ovde, s ponosom to kažem, oni nova znanja stiču od najkvalitetnijih ljudi i najvećih profesionalaca koje naša zemlja ima”, kazala je Zukorlić.

Tokom tri festivalska dana uz takmičarski deo, biće organizovane i brojne radionice, razgovori sa poznatim autorima iz oblasti filma.

Manifestaciju podržavaju Grad Novi Pazar i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom tri dana publika u Novom Pazaru moćiće da pogleda i dugometražne filmovie „Poslednji uzdah“, u režiji Nisaha Daga, „Leto kada sam naučila da letim“, u režiji Radivoja Andrića i “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića.

Exit mobile version