Počela školska godina, đaci sa zaštitnim maskama

Nova školska godina u Srbiji počela je danas. Ono što je specifično u odnosu na prethodne godine je što su đaci u obavezi da nose zaštitne maske zbog koronavirusa, a prvi čas prvog dana upravo je posvećen ovoj zarazi.

Zbog koronavirusa, časovi su skraćeni na 30 minuta, umesto dosadašnjih 45 minuta. Svi đaci koji pohađaju nastavu u školama, u obavezi su da nose maske, dok oni koji zbog neke bolesti ne mogu da nose maske, nose vizire.

Odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe, pa tako učenici od prvog do do četvrtog razreda idu u jednu smenu, dok stariji idu u drugu. Nakon svakog bloka nastave, učionice se dezinfikuju.

Inače, 97 odsto roditelja u Srbiji opredelilo se da im deca prate nastavu u školama, dok je samo tri odsto navelo da želi da im deca nastavu prate online. Za one koji prate online ocenjivanje ipak mora biti u školi i oni će u obrazovne ustanove dolaziti na proveru znanja u zakazanom terminu.

Krizni štab za zaštitu stanovništva od koronavirusa je preporučio da deca koja su bila van zemlje pred početak školske godine, dve nedelje nastavu prate online. Takođe, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” oformio je tim koji će pratiti epidemiološku situaciju samo u školama i o tome izveštavati Krizni štab na dnevnom nivou.

A. N.

Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO