Počela sa radom angio sala u Novom Pazaru

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru počela je da radi angio sala.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja u ovaj  grad stigli su najsavreniji medicinski aparati, pa sada pacijenti neće putovati do Kragujevca i Beograda i gubiti vreme koje je veoma važno u slučaju srčanog udara.

Sredovečnom muškarcu  koji je imao ovaj problem  za samo nekoliko minuta urađena je koronarografija, kardiološka dijagnostička procedura kojom se pomoću sofisticirane radiološke aparature prikazuju srčani krvni sudovi ili koronarne arterije, koje srcu donose arterijsku krv.

“Pacijent kom je obavljena prva intervencija je dobro. Nije bilo komplikacija. Procedura je bila jako uspešna”, kazao je prof. dr Vladan Vukčević.

Iako je tek počela sa radom,  u ovoj angio sali će se svakodnevno  raditi više različitih intervencija.

“Sama činjenica da mi godišnje imamo oko hiljadu pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, pokazuje koliko je važno da imamo ovu angio salu”, objašnjava direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović, i zahvaljuje se Ministarstvu zdravlja na uloženim sredstvima, a lekarima iz Beograda na podršci u smislu edukacije.

Već tri godine lekar iz Novog Pazara dr Muamer Bačevac radi u Beogradu kaardiovaskularne intervencije. Skoro sve tehnike je usavršio i u svom gradu će moći da izvodi brojne zahvate uz pomoć kolega iz novopazarske Opšte bolnice, koji su završili obuku.

“Trudićemo se da radimo po svim protokolima i da ova preko potrebna usluga bude dostupna svim građanima Novog Pazara i ovog regiona”, ističe Bačevac.

Prve intervencije obavili su zajedno timovi  Opšte bolnice Novi Pazar i Kliničkog centra Srbije.

“Poslednjih  50 godina nemamo isplativiju metodu  od ove. Ona je značajno smanjila smrtnost bolesnika sa akutnim infarktom miokarda “, pojašnjava važnost novog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru  dr Vukčević iz Kliničkog centra Srbije.

Angio sala je posebno značajna za primenu savremenih metoda u prvom satu nastanka simptoma infarkta, kada se pacijentu može spasiti život i sprečiti da dođe do značajnog oštećenja srca.

Z. M.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO