Počela proizvodnja u bivšim pogonima Trikotaže „Raška“

meho_-_fabrika_1

Kompanija „World of jeans“ iz Novog Pazara pokrenula je u prostorijama nekadašnje Trikotaže „Raška“ proizvodnju odevnih predmeta, zapošljavajući za početak pedeset radnika. Pogon preduzeća obišao je gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović sa najbližim saradnicima.

Svet džinsa, kako u prevodu glasi naziv firme, mogao bi barem prema prvim najavama da bude dobar primer poslovanja domaćih kompanija, te obezbeđivanja novih radnih mesta.

„Veliko je zadovoljstvo prisustvovati otvaranju novih fabrika, što omogućava ljudima da se zaposle i žive od svog rada. Firma svoje proizvode stoprocentno izvozi na inostrano tržište i za sada zapoljava pedeset Novopazaraca. Međutim, vrlo je izvesno da će, u skladu sa potražnjom proizvoda i politikom poslovanja, do kraja godine obezbediti posao za još pedeset naših sugrađana“, rekao je Mahmutović, obilazeći proizvodnju „World of jeans“ preduzeća.

Gradonačelnik Mahmutović naglasio je tokom te posete, da Novi Pazar ima sve preduslove da dalje razvija domaću proizvodnju.

„Grad će uvek pomagati pospešivanje domaće proizvodnje. Staćemo kao garant u potpunosti iza ove firme, a nadam se da će podršku na adekvatan način uputiti i Republika. Kako sam rekao, domaća privreda je prioritet, a prostora naravno ima i za inostrane investicije. Što se znanja menadžmenta, obučenosti zaposlenih i kvaliteta robe tiče, naše su firme apsolutno konkurentne na tržištu, najbolje na Balkanu“.

Novi Pazar ima kapacitet da godišnje proizvede dvanaest miliona komada farmerica. Trnutno se na ovom prostoru prema inostranom tržištu plasira tek oko milion gotovih proizvoda. Novootvorena firma ne samo da ima jasno definisano tržište, već i sve izglede da u pogledu proširenja proizvodnje uskoro napravi korak dalje.

Vlasnik firme „World of jeans“, Faik Ibrović rekao je da je za sada proizvodnja od 600 komada dnevno, te da je sva gotova roba namenjena nemačkom tržištu. „Imajući u vidu da oni kojima plasiramo robu traže od nas u ovom trenutku čak 1200 komada, izvesno je da ćemo morati i da povećamo broj zaposlenih. To je dobra prilika za angažovanje jednog broja nezaposlenih sugrađana“, rekao je Ibrović.

Gradske vlasti su preduzele sve mera kako bi se stekli uslovi za osposobljavanje pogona. Prema rečima Ramiza Paljevca, načelnika Odeljenja za privredu Gradske uprave Novog Pazara, grad će nastaviti da stvara ambijent za nove investicije.

„Sve subvencije na gradskom nivou ćemo obezbediti jer nastojimo da budemo pouzdan partner investitorima. Bilo je izvesnih problema da se ovaj pogon pusti u rad, što je normalno imajući u vidu dešavanja iz prošlosti. Posredovali smo u otklanjanju poteškoća u meri i na način kako nam je opisom poslova dato i danas obilazimo pedeset novozaposlenih na njihovim radnim mestima“.

U okviru samog objekta postoji ideja o instaliranju solranih (fotonaponskih ) sistema za proizvodnju električne energije. To znači da bi zgrada u kojoj se proizvodnja nalazi imala sopstveni izvor električne energije, bez dodotnog napajanja. Prema rečima člana kabineta gradonačelnika, Elvira Hamidovića, u toku su razgovori sa ponuđačem i proizvođačem solarne opreme. Ovim bi grad na još jedan način pomogao menadžmentu i zaposlenima, smanjujući znatne prateće troškove , poput onih za struju, na najmanju moguću meru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO