Naslovna Vijesti Počela 4. Bosna Sema olimpijada projekata

Počela 4. Bosna Sema olimpijada projekata

Bosna Sema

Danas i sutra bit će predstavljeno 115 odabranih projekata i 177 učesnika 

 SARAJEVO

Danas je u Sarajevu počela 4. Bosna Sema olimpijada projekata za srednjoškolce (BOSEPO).

Kako izvještava reporter agencije Anadolija (AA), 4. Bosna Sema olimpijada
se danas i sutra održava na Intemacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu, gdje će biti predstavljeno 115 odabranih projekata i 177 učesnika.
BOSEPO olimpijada projekata naučnog karaktera, po četvrti put okuplja učenike koji se takmiče u različitim kategorijama kao što su energija, IT i zaštita okoline.

Kao i do sada, bit će predstavljene kreativne ideje, patenti, rješenja i odgovori na realne probleme iz navedenih naučnih kategorija.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da bez ulaganja u istraživanje i nauku nijedno društvo ne može napraviti ozbiljniji progres, a pogotovo u Bosni i Hercegovini gdje institucionalni sistem, školski i državni aparat, nije u prilici da pruži sve ono što bi trebalo.

„Zbog toga su ove inicijative pokazatelj kako zapravo i u obrazovanju privatna inicijativa može imati više nego pozitivne efekte. Ono što posebno moram naglasiti jeste ono što sam rekao i prilikom nedavnog susreta u Turskoj sa kolegom Dincerom, da smo mi, zaista, ponosni i na ”Bosna-Sema” obrazovne institucije, a posebno na Burch univerzitet koji, zaista, kada je u pitanju privatna inicijativa u obrazovanju, a posebno u visokom obrazovanju, podižu određene standarde“, rekao je Mašić.

Direktor ”Bosna Sema” obrazovnih institucija Ismail Yapici rekao je za agenciju Anadolija (AA) da danas 177 učesnika predstavlja 115 odabranih projekata, podsjetivši da su se prošle godine učenici takmičili sa oko 100 projekata.

Inače učenici koji su izradili projekte za BOSEPO u prošloj godini su osvojili 56 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja na različitim Međunarodnim takmičenjima u Brazilu, Argentini, Americi i drugim zemljamasvijeta.

Exit mobile version