Pobuna imama protiv muftije Zukorlića

M Z

Grupa imama otvoreno se usprotivila muftiji Muameru Zukorliću, koji predvodi Islamsku zajednicu u Srbiji (IZ), jer nisu zadovoljni kako je vodi, saznaje Danas.

Izvor našeg lista, koji je želeo da bude anoniman zbog straha za ličnu i bezbednost svoje porodice, tvrdi da je u IZ u Srbiji sve više nezadovoljnih situacijom, odnosno da je „40 odsto imama otvoreno protiv muftije Zukorlića, 20 odsto sumnja u ispravnost delovanja IZ u Srbiji, 20 odsto ćuti, dok je samo 20 odsto za muftiju“.

Glavni razlog za nezadovoljstvo je što se „više ne insistira na jedinstvenoj već na jedinstvu IZ“ i zato što „muftija Zukorlić ima velikih nesporazuma sa novim reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BIH Huseinom Kavazovićem, jer ga ne promoviše lično“. Kako objašnjava izvor Danasa, jedan od razloga nezadovoljstva imama je i to što mesecima ne primaju plate.

Inače, danas se navršilo šest godina od formiranja jedinstvene Islamske zajednice (IZ) u Srbiji na čelu sa muftijom Zukorlićem. Za šest godina pod njenim krovom stvoren je sistem političkog i društvenog delovanja, a njeni čelnici sebe vide kao jedinog pravog predstavnika ne samo muslimana, već i Bošnjaka u Srbiji. Do pre nekoliko dana činilo se da sve funkcioniše, ali su događaji od minulog vikenda sve demantovali, iznoseći u javnost potvrdu o nesuglasicama o kojima se u Novom Pazaru priča poslednjih meseci.

Najpre je odbornički klub Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) napustila jedna odbornica i prešla na stranu nove skupštinske većine u Novom Pazaru. Bio je to samo početak nesporazuma u BDZ. Na red je došao i predsednik i narodni poslanik Emir Elfić, ali i njegovi bliski saradnici. Partijsko rukovodstvo je saopštilo da je pokrenulo postupak za njegovu smenu sa funkcije predsednika, jer je delovao suprotno programskim ciljevima, interesima i statutu BDZ. Elfić je odbacio sve optužbe i za „agresiju na stranku“ optužio pojedince iz IZ u Srbiji koji „žele da radikalizuju stranku i situaciju u Sandžaku“. Usledilo je i saopštenje sa njegovim potpisom da je izabran novi glavni odbor i da on ostaje na čelu stranke.

Problema ima i na Internacionalnom univerzitetu čiji je osnivač preduzeće „Ref ref“. Direktor tog preduzeća i nekada blizak saradnik muftije Zukorlića, Šerif Marukić se pismom obratio rukovodstvu te visokoškolske ustanove i njenom predsedniku muftiji Zukorliću, u kojem tvrdi da mu stižu žalbe od profesora, asistenata i drugih zaposlenih „na mobing, psihičko maltretiranje i mentalno zlostavljanje svih koji drugačije misle od rukovodstva“, da se „zavodi ambijent straha zbog podrške politici Emira Elfića“.

Marukić, koji je i direktor TV Jedinstvo, u svom pismu je zatražio da prestane takvo ponašanje. Kad je objavljeno ovo pismo, došlo je do upada u ovu televizijsku kuću koja je deo sistema na čijem čelu je muftija Zukorlić. Marukić je za to optužio ljude lojalne muftiji Zukorliću. Slučaj je prijavljen policiji, koja je odmah izašla na lice mesta i konstatovala da nema kršenja javnog reda i mira. Medijima je juče prosleđeno saopštenje da je za direktora TV Jedinstvo imenovan Mirsad Fijuljanin i da je na dužnost stupio u ponedeljak u „popodnevnim satima“ i da je Marukić smenjen.

preuzeto sa: danas.rs

autor: S. Novosel

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO