Pobeda Erdogana (AKP) slavila se u Bosni, Sandžaku, Crnoj Gori i na Kosovu – video

Novi Pazar – Apsolutna pobeda AK Partije u Turskoj slavila se sinoć u većini gradova Turske. AK Partija ponovila je rezultate i dobila gradonačelnike u svim većim gradovima Turske. Na nivou cijele Turske i na 97% obradjenog materijala: AKP – 45,28% CHP – 29,86% MHP – 14,86% BDP – 3,50%

 Prema još uvijek nezvaničnim rezultatima, određeni su načelnici u 77 provincija. Od toga je Stranci pravde i razvoja (AK Parti) pripalo 49, Republikanskoj narodnoj partiji (CHP) 11, Partiji mira i demokratije (BDP) devet, a Stranci nacionalističkog pokreta (MHP) sedam načelničkih mjesta.
Mardin je jedina turska provincija u kojoj je mjesto načelnika povjereno nezavisnom kandidatu.
Kada je riječ o tri najveća turska grada, izborni rezultati su slijedeći:
– Za gradonačelnika glavnog grada Republike Turske – Ankare, nanovo je izabran Melih Gokček, kandidat AK Parti, sa 44,8 posto osvojenih glasova. Kandidat CHP-a, Mansur Yavaš, dobio je 43,9 posto glasova, dok je odmah iza njega kandidat MHP-a, sa 7,8 posto osvojenih glasova.
– Kandidat AK Parti, Kadir Topbaš, po treći je put izabran za gradonačelnika Istanbula, sa 48,1 posto osvojenih glasova, a iza njega su kandidat CHP-a, Mustafa Sarigul sa 40,1 posto glasova i kandidati HDP (4,8 posto) i MHP (4 posto).
– Rezultati izborne jedinice u Izmiru pokazuju da je kandidat CHP-a, Aziz Kodžaoglu, osvojio 49,2 posto glasova, dok su kandidati AK Parti i MHP-a osvojili 36, odnosno 7,9 posto glasova, respektivno.
Proslava Erdoganove pobede slavila se i u Novom Pazaru pedesetak građana okupilo se na gradskim ulicama a kolona automobila iz kojih se čula pesma o premijeru Erdoganu kružila je gradom. Mogle su se videti i zastave AK Partije, SDA i zastave Turske. Slavilo se i u Tutinu javila je jutros Agencija Anadolija kao i na Kosovu u Sarajevu.

đ

video.Youtube

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO