Pljačka godine – Osiguravajuća društva pljačkaju vozače u Srbiji!

Na predlog osiguravajućih kuća Narodna banka Srbije usvojila je odluku po kojoj su polise obaveznog osiguranja automobila skuplje za 45 odsto. Tako će, npr, vozači “golfa 4”, koji su do sada plaćali oko 12.290 dinara, sad će morati da izdvoje 17.821 dinar

Osiguravajuće kuće praktično su rešile da opljačkaju vozače u Srbiji!

Na njihov predlog, Narodna banka Srbije nedavno je usvojila odluku po kojoj su polise obaveznog osiguranja automobila skuplje za 45 odsto, a koja je juče počela da se primenjuje. Tako će sad vozače osiguranje od auto-odgovornosti koštati i do 5.500 dinara više, piše Informer.

Primera radi, vozači “golfa 4″, koji su do sada plaćali oko 12.290 dinara, sad će morati da izdvoje 17.821 dinar. I vlasnike automobila sa slabijim motorom čeka slična glavobolja, pa će tako za “reno klio” umesto 8.996 dinara polisu osiguranja plaćati 13.045 dinara.

Poskupljenje polise obaveznog osiguranja automobila nije realno jer osiguravači taj potez pravdaju padom svojih prihoda. To, međutim, nije tačno jer su osiguravajuće kuće, prema podacim NBS, u prva tri meseca ove godine od premija zaradile 1,5 milijardi dinara, a 2013. u isto vreme 1,6 milijardi.

U Udruženju osiguravača Srbije (UOS) ističu da je poskupljenje neminovno i da, pored pada prihoda, postoji još razloga za podizanje cene osiguranja.

– Od svake prodate polise krajem 2012. uvedeno je da pet odsto moraju da uplaćuju RFZO, što znatno umanjuje dobit. Takođe, gornja granica za isplatu štete trenutno iznosi 100.000 dolara, a od oktovra će biti milion dolara, što loše utiče na poslovanje. I, na kraju, od svake prodate polise osiguranja deo prihoda moramo da izdvajamo u garantni fond, koji je namenjen za pokriće osiguravjućih kuća koje su u stečaju ili su ugašene – kažu u ovom udruženju.

(Telegraf.rs)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO