Plenković dobio mandat za sastavljanje Vlade Hrvatske

408

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković dobio je od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović mandat za sastavljanje Vlade Hrvatske.

“Današnji mandat predstavlja veliku čast i odgovornost da u što kraćem roku pristupim formiranju nove vlade”, rekao je Plenković.

On je novinarima rekao da je predsednici doneo ukupno 91 potpis izabranih poslanika. Za dobijanje mandata bili su potrebni potpisi najmanje 76 poslanika, koliko je potrebno i za izaglasavanje Vlade u parlamentu.

Plenković je naglasio da će prioritet buduće vlade biti ekonomija i otvaranje novih radnih mesta. On je poručio da će se raditi i na tolerantnoj atmosferi u društvu i sprečavanju podela.

Prema njegovim rečima, Hrvatska treba da bude moderna, evropska država u kojoj će se svi njeni građani osećati ugodno. Naglasio je da je zbog toga i insistirao na podršci svih poslanika nacionalnih manjina.

Plenković je dobio mandat pošto je u petak postignut dogovor o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta, uz podršku osmoro predstavnika nacionalnih manjina, među kojima i tri srpska. Potpise podrške dalo mu je i više poslanika drugih stranaka.

Prema Ustavu, pošto prihvati mandat Plenković u roku od 30 dana mora Saboru da predstavi program Vlade i njene članove i da zatraži glasanje o poverenju.

Konstitutivna sednica parlamenta zakazana je za petak, 14. oktobra, a očekuje se da bi vlada mogla da bude formirana početkom iduće sedmice.