Plava džamija kao izvor inspiracije, Mersiha Prušević Dulić

Plava džamija kao izvor inspiracije za izložbu „Otisci tradicije“ u prijepoljskom muzeju
Izložba slika „Otisci tradicije“, mlade umjetnice iz Novog Pazara i docenta na smjeru crtanja i slikanja na Računarskom fakultetu u Beogradu, Mersihe Prušević Dulić otvorena, je u prijepoljskom muzeju.

Mersiha Prušević Dulić diplomirala je na Fakultetu za umjetnost u Novom Pazaru, Master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a 2017. godine doktorirala je na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Do sada je priredila 12 samostalnih i učestvovala na više od 100 grupnih izložbi. Prijepoljskoj publici predstavila se doktorskom izložbom, odnosno projektom „Otisci tradicije“ u okviru koje su izložena 23 rada. Izložbu je spremala od 2013. godine.

Mersiha Prušević Dulić:
“Motivacija za ovu izložbu, odnosno za cijelu ovu priču vezana je za Plavu džamiju u Istanbulu i motive arabeske kao glavnim motivima koji se nalaze na svakom od ovih djela, koji su posle razrađivani do nekih apstraktnih formi – kaže autorka izložbe Mersiha Prušević Dulić.
Naziv izložbe „Otisci tradicije“ ima svoju simboliku. Ona je, po riječima autorke, vezana za islamsku kulturu, za islamsko slikarstvo koje joj je kao zadatak ostavljeno da prenosi narednim generacijama i ljudima u Srbiji, kao i posjetiocima koji dolaze iz inostranstva.

Mersiha je prije tri godine prvi put izlagala u galerijskm prostoru Muzeja u Prijepolju. Od prethodne izložbe Mersiha je doktorirala i postala docent na Računarskom fakultetu u Beogradu u oblasti crtanja i slikanja, a njen mentor je bio jedan od najpoznatijih umjetnika današnjice Vlade Veličković.

Od čitave plejade umjetnika koji su ovdje izlagali, nikada nismo imali nekoga ko se mogao pohvaliti da je imao mentora kao što je Vladimir Veličković. I nije slučajno što je nakon tri godine Mersiha ponovo u našem galerijskom prostoru. Ta priča, koju ona putem ovih radova priča, je prosto neverovatna zato što znamo pod čijom palicom je ona to radila i ko je sve tu bio prisutan da ona unaprijedi svoje slikarstvo – rekao je direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica.
Trinaestu samostalnu izložbu Mersihe Prušević Dulić prijepoljska publika moći će da pogleda u prijepoljskom muzeju u narednih mjeses dana

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO