Platforma “Prijatelji Sandžaka” uputili dragocenu pomoć Covid bolnici

    U novopazarsku privremenu Covid 19 bolnicu stigao je kamion medicinske pomoći koju je uputila Platforma “Prijatelji Sandžaka” koja deluje u Turskoj. Kamion sa svom potrebnom medicinskom opremom biće, kako ističu, od velike koristi kako bolesnicima Covid bolnice tako i lekarima i medicinskom osoblju.

    Kamion koji je iz Turske uputila organizacija “Prijatelji Sandžaka danas je stigao u privremenu Covid bolnicu u Novom Pazaru. Ova donacija je od velikog značaja za našu zemlju tim pre što dolazi od sandžačke dijaspore, istakao je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović. On je takođe  pojasnio o kakvoj se pomoći radi: ” Dobili smo sredstva za higijenu, peškire, mašine za kafu i čaj i mašine za pranje suđa. Izuzetno su nam značajni pristigli kombinezoni, 1000 komada, uz 20 000 maski, sapune i deterdžente”.

    U ime svih građana Novog Pazara zahvalnost organizaciji “Prijatelji Sandžaka”i svim donatorima koji pomažu našim sugrađanima, uputio je gradonačelnik Nihat Biševac.“Kad imamo prijatelje, sve ćemo teškoće lakše i brže prevazići. Za nas je izuzetno značajno i to što znamo da su ljudi iz ovih krajeva, koji žive i rade u Turskoj, uvek tu za nas, za sve naše građane i da će u nevolji pomoći, kao što su to činili i do sada. Bošnjaci u Srbiji, na drugoj strani, istorijski daju izuzetan doprinos dobrim odnosima Srbije i Turske, koji su u poslednjem period na najvećem nivou”, kazao je gradonačelnik Biševac, iskazujući zahvalnost svim donatorima za dragocenu pomoć Novom Pazaru.“Ova je donacija potvrda da sa građanima Turske, građani Sandžaka imaju neraskidive veze i most su saradnje Srbije i Turske. Ovo je samo dio donacije, dok drugi dio ide ostalim sandžačkim opštinama. Zahvaljujem se predsedniku Rrepublike Turske, Redžepu Taipu Erdoganu, kome sam ispred BNV uputila pismo za pomoć,  “Prijateljima Sandžaka” i svim našim dugoročnim, iskrenim prijateljima”, kazala je predsednica BNV Jasmina Curić.

    Podsetimo i to da su proslavljeni košarkaš Mirsad Jahović i firma “Bayegan”  vlasnice Ruye Bayegan čiji su roditelji poreklom iz Sandžaka, otac iz Sjenice a majka iz Novog Paazara, kupili rendgen aparat u Istanbulu i on je u rekordnom roku dopremljen ovdašnjoj Covid bolnici.
    Donatorka Ruye Bayegan, poznato je ime u petrohemijskoj industriji, na poziv Jahovića da pomogne u opremanju Covid bolnice u Novom Pazaru brzo je odgovorila i stavila se na raspolaganje za svaku vrstu pomoći svom Sandžaku u ovoj situaciji.
    Za opremanje Covid bolnice zaslužne su mnoge ličnosti. Kako je ranije istakao počasni konzul Srbije u Edrenu Salih Akgul, on je ispred organizacije Prijatelji Sandžaka za pomoć zahvalio i Mahiji Čilerdžić i Hasanu Sambandžiju, i operativnom timu Adrie i Natransa Ajketinu Aćaru i Azri Derdemez, te Ademu Soyu, Gani Mustafaolu, Zatšf Alpu, Merd Gjuvenu, Osman Biliru, Mehmetu Emšn, Arslan Sulejmanu, Ozbajrak Keršnu i mnogim drugim donatorima.

    Deo donacije namenjen je i bolnicama u Kraljevu, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

    Podsetimo- Republika Turska i njene institucije su od izbijanja epidemije COVID-19 do danas gradjanima Sandžaka u 4 navrata pomogla.

    Po nalogu predsjednika Erdoğana prvi kontigent pomoći koji sadrži:
    -3240 komada sredstava za dezinfekciju ruku od 150 ml
    -1440 komada sredstava za dezinfekciju ruku od 500 ml
    -3360 boca od 354 ml antibakterijskog tečnog sapuna
    -1920 komada antibakterijskog sapuna
    -2016 boca od 500 ml tečnog sapuna
    -2160 boca šampona od 750 ml
    -1 mobilni rendgen aparat koji je donacija kompanije “Bayagan” i proslavljenog košarkaša Mirsada (Turkdžan) Jahovića čija je vrijednost preko 35.000 $.

    Organizacija “Prijatelji Sandžaka” šleper pomoći za bolnice u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici.

    Agencija TIKA 250 prehrambenih i 250 higijenskih paketa za najugroženije u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

    Agencija TIKA, 20.000 maski i sredstva za dezinfekciju površina, ruku, sapuna, rukavica.

    Nisu nam jasni napadi na Tursku i pored toga što je jedina u ovom teškom trenutku koja je sa nama i koja nam pomaže

    Exit mobile version