PKB vraćen u državne ruke, radnici se nadaju boljim danima

584

Posle pet godina koliko je bio gradsko preduzeće, PKB je ponovo u rukama države, pošto grad nije uspeo da mu nađe kupca. I dok opozicija tvrdi da se na ovaj način velika gradska imovina poklanja, u gradu kažu da će država naći takav model privatizacije da sačuva PKB. Zadovoljni su i zaposleni u PKB-u, pošto gradom kao vlasnikom nisu bili.

Dan kao i svaki drugi na jednoj od farmi PKB-a, jer to što se opet odlučuje o sudbini najvećeg poljoprivrednog proizvođača, u PKB-u je već viđeno.

Država je PKB praktično dobila na poklon. Dve godine kasnije, poklanja PKB gradu, da bi pet godina kasnije, grad odlučio da poklon vrati državi i da joj da akcije PKB-a bez ikakve naknade.

Ovom se poklonu u zube i te kako gledalo, jer ovoj je gradskoj vlasti PKB ispostavlja se bio na teretu, i to finansijskom, naročito pošto je propao pokušaj njegove privatizacije. Zato se grad na sednici skupštine poslednjom tačkom dnevnog reda oprostio od vlasništva nad PKB-om.

Zamenik gradonaelnika Andreja Mladenović kaže da grad ne može dalje da upravlja PKB-om na način kako bi to doprinelo razvoju i samog PKB-a, i bilo korisno za grad Beograd. “Ja nisam video slučaj da glavni gradovi u svetu upravljaju poljoprivrednim kombinatima”, navodi on.

Niti je to, kažu u gradu, u skladu sa zakonom i Statutom. Veruje da će država naći pravi model privatizacije kroz strateško partnerstvo i da će PKB zadržati svoju osnovnu delatnost.

U to ne veruje opozicija. Odbornik DS-a Balša Božović tvrdi da SNS danas nastavlja ono što je neuspešno započeo Mlađan Dinkić.

“Koncept Mlađana Dinkića u to vreme je bio da se PKB proda budzašto. Dakle, sve se radi zbog poljoprivrednog zemljišta i kao što je PIK Bečej doživeo sudbinu strahujemo da će istu sudbinu doživeti i PKB”, kaže Božović.

Nema takvog straha među zaposlenima. Predsednik Sindikata PKB-a Milisav Đorđević kaže da je ovo za njih dobra vest, jer u sadašnjoj gradskoj vlasti nisu imali dobrog socijalnog partnera. Zato im je drago što je njihov model privatizacije propao.

“Grad Beograd bi zaposlene isplatio u jednom momentu i budući vlasnik apsolutno ne bi imao nikakvu obavezu prema zaposlenima u PKB-u. Jedini koji bi od ovoga imao korist je grad kome bi ostalo građevinsko zemljište koje bi oni prodavali po mnogo većim cenama nego što je ta zemlja procenjena”, ocenjuje on.

Radnici veruju da će država realnije proceniti imovinu PKB-a i naći bolji model privatizacije. I da će za razliku od prethodnih, kako kažu, imaginarnih kupaca PKB-a, njihovi novi strateški partneri za početak postojati.

izvor: N1