Naslovna Vijesti Hronika Pismeno obraćanje porodice Makić, povodom napada na Bekira ef. Makića

Pismeno obraćanje porodice Makić, povodom napada na Bekira ef. Makića

ef. makic

Povodom fizičkog nasrtaja Muamera Zukorlića na cenjenog efendiju Bekira Makića, pismeno saopštenje za javnost dala je i uža i šira porodica Makić, kao znak podrške članu te porodice i kao znak nezadovoljstva i revolta prema Muameru Zukorliću. U pismenoj izjavi stoji sledeće: 

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

El-hamdu lillahi Rabbil-alemin ves-salatu ves-selamu ala hatimilil- enbija`i vel-murselin, nebijjina Muhammed, ve ala alihi ve sahbihi ve tebiahum bi ihsanin ila jevmid-din.

Ogorčeni smo, ali ne i puno iznenađeni, brutalnim nasrtajem Muamera Zukorlića na člana naše porodice mr. Bekira ef. Makića u srijedu 24. aprila 2013 god. u uredu muftije u Novom Pazaru pri čemu su mu nanijete tjelesne povrede.

Taj podli čin dobija na snazi još više kada se uzme u obzir da je Bekir ef. Makić obavljao nekoliko najvećih funkcija u Mešihatu IZ Sandžaka od kojih izdvajamo:

– predsjednik“Udruženja uleme Sandžaka”
– član Sabora i Mešihata Sandžaka
– član “Savjeta za fetve”
– profesor akaida i hadisa u Medresi Gazi Isa-beg
– direktor “Ureda za hadždž”…

Da stvar bude još alarmantnija Muamer Zukorlić i njegov asitent u tom gnusnom i podlom činu Rešad Plojović nisu mogli biti neobaviješteni da je Bekir ef. bolestan i da već nekoliko mjeseci prima terapije.

Zato, vođeni ciljevima naše uzvišene vjere islama o zaštiti života, razuma, vjere, imetka, poroda i časti kao i običajima našeg naroda i naših krajeva ukazujemo da smo, predvođeni našim najstarijim članom plemena Salih ef. Makićem, na našem plemenskom i porodičnom savjetovanju koje je trajalo tri dana, a završno sa 1. majem 2013 god., donijeli jednoglasnu zajedničku porodičnu odluku da svim svojim duhovnim, intelektualnim, tjelesnim i materijalnim kapacitetima stajemo u zaštitu našeg člana porodice Bekira ef. Makića pozivajući sve ljude razuma i vjere da dobro promisle o svom stavu prema Muameru Zukorliću koji je već nekoliko godina stožer nereda i podjela među Bošnjacima Sandžaka a što on veoma lukavo prikriva optužujući sve one koji mu ukazuju na njegova zla i propuste da su “saradnici Beograda”.

Istovremeno, pozivamo sve Bošnjake Sandžaka da u ovim veoma burnim vremenima za naš narod i našu Islamsku zajednicu u kojima smo zahvaćeni velikom fitnom i neredima daju prednost razumu i dijalogu kako bi smo uplovili u luku mira i spasa.

Smatramo da je krajne vrijeme da se razumom vođeni ovo zlo zaustavi i Bošnjacima Sandžaka vrati mir i jedinstvo koji su, zahvaljujući prije svega Muameru Zukorliću, ozbiljno nagriženi.

A Allah je najbolji upučivać na dobro.

Ispred porodice Makić:

Halil ef. Makić

u Novom Pazaru 02.05. 2013

Exit mobile version