PETNJICA – Desetak dana uoči isteka roka za predaju izbornih lista za učešće na novembarskim lokalnim izborima, još se pouzdano ne zna – da li će se sve političke stranke i partije odlučiti za samostalan nastup ili će ulaziti u predizborne saveze, koji bi im garantovali bolji izborni rezultat, makar matematički? Sigurno je samo jedno:

petnjica
petnjica

Socijaldemokratska partija od samog početka „zaključala“ je sva ulazna politička vrata i definitivno se opredijelila za samostalnu listu odborničkih kandidata. Lokalno rukovodstvo, na čelu sa dr Almirom Rebronjom, za takvu odluku, osim gotovo nepodijeljene podrške članstva, dobilo je i „zeleno svijetlo“ od podgoričke partijske centrale i lidera socijaldemokrata Ranka Krivokapića – lično. U Opštinskom odboru naglašavaju:

Sami pa što bude

– Želimo da se, u pogledu povjerenja Petnjičana, odmjerimo sa svima i konačno odagnamo sve rezerve i sumnje u politički kredibilitet partije i ljudi u njoj, a poslije 16. novembra, kada se zbroje izborni rezultati otvorićemo širom vrata za sve sa kojima dijelimo slične vrijednosti i čvrsta opredjeljenja da se ovaj kraj razvija mnogo intenzivnije nego do sada. Bilo kakve kalkulacije druge vrste nas ne zanimaju i birači će to prepoznati i znati da cijene. Što će drugi raditi i na koji način će na izborima učestvovati druge partije i stranke, apsolutno nas ne zanima, mada smatramo da bi bilo najpoštenije da se koalicije prave tek poslije izbora…

Kako trenutno stvari stoje, na sličan način razmišlja se i unutar najužeg lokalnog vođstva Bošnjačke stranke. Predsjednik najmasovnijeg mjesnog odbora (petnjičkog) Aldin Muratović posebno naglašava značaj činjenice da se radi o prvim opštinskim izborima, na kojima će ovdašnji birači poslije 56 godina neposredno odlučivati o sastavu sopstvenog parlamenta, a samim tim i buduće izvršne vlasti. Zato bi, smatra, politički bilo najpoštenije da sve stranke izađu sa zasebnim listama i građanima ponude autentične programe, pa neka sami prepoznaju i presude – ko je ko i za šta se zalaže.

– To je naš generalni stav, ali svakako, daleko smo još od definitivne odluke, jer je i vremena i prostora za dodatne analize, pa i odluke, sasvim dovoljno, kaže Pobjedin sagovornik. Ono što je, međutim, sigurno jeste da rejting stranke stalno raste, a posebno je značajno da nam pristupa sve veći broj mladih, koji su i budućnost ne samo ovog kraja. Primjera radi, na posljednjim parlamentarnim izborima za državnu vlast dobili smo preko 100 odsto glasova više, nego na izborima na nivou Berana, dvije godine ranije. Takav skok nije zabilježila ni jedna politička grupacija, ni ovdje ni bilo đe u Crnoj Gori.

 Čekić i nakovanj

Ni u najmlađoj stranci na ovdašnjoj političkoj sceni nije još sve „zaključano“, jer u rukovodstvima Pozitivne i na petnjičkom i na crnogorskom nivou, razmatraju sve opcije, svjesni da se makar „infrastrukturno“ nijesu ni primakli takozvanim tradicionalnim takmacima za odborničke mandate. Saradnici predsjednika, odnosno koordinatora lokalnog odbora Nihada Kršića – nezvanično, doduše, ističu u razgovoru za Pobjedu da ih ta činjenica ne samo što ne obeshrabruje, nego ih dodatno motiviše da na najbolji mogući način ispune dio političkog prostora za, po njihovim procjenama – veliki broj, naročito mladih ljudi, kojima su dojadila stara stranačka i partijska lica i uopšteni, frazeološkiprogrami koji gotovo i nemaju ozbiljnijih dodirnih tačaka sa realnim životom i potrebama građana.

Takođe su, kako kažu, svjesni da će lokalni „tradicionalisti“ sa još respektabilnim zalihama manipulativnih potencijala pokušavati tokom predizborne kampanje da ih raznim metodama uklještavaju između čekića i nakovanja, ali se uzdaju u racionalnost značajnog dijela biračkog tijela mlađih godišta i odlučnost da definitivno raščiste sa dosadašnjim statusom amorfne glasačke mase koja bezuslovno slijedi takozvane velike stranke i partije i njihove potrošene lokalne lidere. Zato vjeruju da će, uprkos svemu, na novembarskim izborima dobiti dovoljan broj glasova, za dovoljan broj mandata; taman koliko je potrebno da participiraju u budućoj vlasti.

 Mandat manje-više…

U Demokratskoj partiji socijalista pripreme za novembarske izbore teku bez problema, uz uvjerenje da će bez ikakvih problema osvojiti, u najgorem slučaju – 15 od ukupnog broja mandata, a ima ih 31. Za sada, makar zvaničnih razgovora o mogućim predizbornim koalicijama nema, ali izbor eventualnih prirodnih partnera je neupitan. Obje stranke sa kojima čine vlast na državnom nivou mogle bi biti „u igri“, a Bošnjačka stranka čak i u predizbornoj koaliciji. Koordinator petnjičkog odbora DPS Samir Agović još ranije je u razgovoru za naš list objasnio da kako god ko izašao na lokalne izbore, partija čijim ogrankom rukovodi odnijeće ubjedljivu pobjedu. Sva interna istraživanja kazuju, naime, da DPS nema konkurenta koji bi mogao ozbiljnije ugroziti njenu poziciju – pa je samo pitanje može li osvojiti apsolutnu većinu ili će nedostajati jedan ili dva mandata?

Kako god, od oko desetak hiljada stanovnika novokonstituisane opštine, pravo glasa imaće oko 6300. Trenutno je izvjesno da će na izbore ići Bošnjačka stranka, Pozitivna Crna Gora, Socijaldemokratska partija i Demokratska partija socijalista, a moguće su i kandidatske liste još jedne nacionalne stranke Bošnjaka (u osnivanju), kao i Demokratskog fronta. Kompletan predizborni i izborni proces je u nadležnosti Opštinske izborne komisije Berana, a finansijska „konstrukcija“ biće zatvorena iz državnog budžeta.