Petnjica: DPS traži savez sa Bošnjacima

Sandžak – Petnjica – DPS bi mogao otići u opoziciju samo u slučaju da se o postizbornom savezu dogovore SDP, BS i SNP što je malo vjerovatno. Demokratska partija socijalista (DPS) pobijedila je na prvim lokalnim izborima u Petnjici, ali će toj partiji za formiranje parlamentarne većine od 16 odbornika biti potrebno da napravi koaliciju, vjerovatno sa Bošnjačkom strankom (BS).

petnjica
petnjica

 

Opštinska izborna komisija (OIK) saopštila je sinoć da je na prvim izborima u novoformiranoj opštini DPS osvojio 15 mandata, Socijaldemokratska partija (SDP) 11, BS četiri, a Socijalistička narodna partija (SNP) jedan odbornički mandat.

DPS bi mogao otići u opoziciju samo u slučaju da se o postizbornom savezu dogovore SDP, BS i SNP što je malo vjerovatno.

Predsjednik OIK Veselin Došljak je saopštio sinoć da je DPS osvojio 1.457 glasova, SDP 1.102, dok je BS podržalo 430 građana, a SNP 97 birača.

Rezultatima može da bude zadovoljan SDP jer joj je jači partner na državnom nivou pobjegla za četiri mandata ili za oko 350 glasova, kao i SNP kome je teško ko mogao prognozirati da će u Petnjicu uspjeti da uđe u parlament.

 

 

Za razliku od njih, BS je pala u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore kada je na području Petnjice osvojila 623 glasa.

Cenzus nije prešla Pozitivna Crna Gora za koju je glasalo 68 birača. Tu partiju je na parlamentarnim izborima podržalo 94 građana Petnjice.

Izvan parlamenta je ostala i Liberalna partija (LP) koja je osvojila 31 glas i Stranka penzionera sa 10 osvojenih glasova.

Predsjednik petnjičkog odbora DPS-a i nosilac liste Samir Agović kazao je da je zadovoljan postignutim rezultatom i prve izbore u najmlađoj opštini okarakterisao je istorijskim.

 

“DPS je pokazao da je najjača partiija”, kazao je Agović.

On nije želio da se izjašnjava o koalicijama koje će uslijediti.

“Sačekaćemo konačne rezultate i vidjeti da li će biti primjedbi. O saradnji i koalcijama odlučivaćemo naknadno”, kazao je Agović.

Predsjednik Opštinskog odbora i nosilac liste SDP-a Almir Rebronja rekao je da je ta stranka ostvarila do sada najbolji rezultat na tom području.

 

 

“Rano je govoriti o tome ko će vršiti vlast u Petnjici. Uslijediće razgovori sa svima onim koji žele da rade za dobrobit Petnjice”, kazao je Rebronja.

Lider BS-a u Petnjici Adnan Muhović rekao je da je zadovoljan što je BS u poziciji da odlučuje o tome koju će od dvije velike stranke poslati u opoziciju.

“Odluku o tome donijeće narednih dana najviši organi stranke”, kazao je Muhović.

Predsjednik lokalnog SNP-a Zaim Ličina kazao je da je ta partija dobitnik izbora, jer je uspjela da uđe u parlament.

“Zadovoljni smo jer smo pokazali da je SNP građanska partija i da za nju ima mjesta u Petnjici”, kazao je Ličina.

 

 

LP je najavio da će uložiti prigovor zato što nosiocu liste Nasufu Koraću nije dozvoljeno da glasa jer je iz Petnjice premješten u Berane.

Na izborima, prema riječima Došljaka, nije bilo nepravilnosti koje bi mogle uticati na izborni rezultat.

izvor.Vijesti, Pobjeda, Sandzakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO