Pentagon : ” 3 ruska ratna broda nose oružje za Siriju , možda S – 300 komponente “

ruski brodoviAmerički CNN prenosi kako su obaveštajne agencije identifikovale 3 ruska ratna broda na prostoru istočnog Mediterana za koje veruju da ” nose oružje sirijskom režimu ” . Informaciju je za CNN istakao neimenovani zvaničnik Pentagona .

Ističe se kako SAD prate ove brodove otkako su isplovili iz ruskih luka pre nekoliko dana . ” Američki sateliti su videli indikacije da se kontejneri ukrcavaju na brodove . Još nije potvrđeno , no veruje se kako brodovi možda prevoze komponente kontroverznog ruskog odbrambenog sistema S – 300 i drugo oružje za režim ” , piše CNN .

Iz SAD – a i Izraela vrši se pritisak na Rusiju da se ne dostavlja S – 300 sistem Siriji jer bi isti ” poremetio ravnotežu snaga u regionu ” . Jučer je ruski predsednik Vladimir Putin rekao kako S – 300 još nije dostavljen Siriji te kako Rusija nema za cilj remetiti ” ravnotežu snaga u regionu ” .

U izveštaju američkog CNN – a takođe se navodi : ” SAD vjeruje kako bi sirijska vlada imala daleko veću mogućnost ciljanja američkih , izraelskih , NATO i drugih aviona koji bi mogli pokušati gađati ciljeve na terenu u Siriji u budućnosti ” .

Da , ” mogućnosti ” bi zaista bile znatno veće jer se radi o jednom od najsofisticiranijih protivvazdušnih sistema na svetu koji je kontinuirano usavršavan otkako je krenulo sa njegovom proizvodnjom . No , u samom transferu nema ništa sporno jer se radi o isključivo odbrambenom sistemu , a sirijska vojska ima svako pravo rušiti američke , izraelske , NATO i druge vojne avione koji uđu na njihovu teritoriju .

Zahtevi SAD – a i Izraela su nečuveni , doslovno se poručuje kako se Sirija ne bi smjela moći braniti u slučaju njihovih napada . U isto vreme NATO je već postavio Patriot sisteme na tursku granicu te SAD planira uskoro učiniti isto iu Jordanu .

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO