Naslovna Vijesti Pederi obilježili ” Mjesta za ljubljenja” u Sarajevu, Bihaću i Zenici

Pederi obilježili ” Mjesta za ljubljenja” u Sarajevu, Bihaću i Zenici

Beogradska pederska nevladina organizacija IPAK Centar prije dvije godine pokrenula je kampanju “Mapa nevidljivog nasilja nad pripadnicama LGBT zajednice”, a u sklopu koje se u gradovima obilježava” Mjesto za ljubljenje”.

IPAK Centar ovako obrazlaže tu svoju kampanju. “ Mjesto za ljubljenje je intervencija u javnom prostoru koja ima za cilj njegovo otvaranje preko postavljanja simbolična četiri zida na ulice grada. Akcija je nastala kao gest protesta protiv nasilja, diskriminacije i netoleranicije prema pripadnicima i pripadnicama marginalizovanih grupa, kao i poziv za preispitivanje dominantnih normi društva u kome živimo. Baš na ovim mjestima između četiri javna zida brišu se sve granice. Otvaramo mjesta gde je dozvoljeno poljubiti koga god želite, kako god želite, samo da druga strana pristane na to.”

” Mjesta za ljubljenje” do sada su postavljena u Sarajevu, Bihaću i Zenici. Domaće pederske organizacije još nisu javno otkrile da je postavljanje mjesta za ljubljene u bh. gradovima njihovo djelo.

U Zagrebu, Beogradu, Skoplju se na ovakvim mjestima već svako ljubi sa svakim. ” Mjesto za poljubac” u Sarajevu postavljeno je na najprometnijem željeznom mostu Skenderija, u Zenici na mostu kod Lamele, a u Bihaću na pločniku ” kod sata”.

” Ako Vam je ponestalo želje za razmjenu poljubaca sa voljenom osobom možda dobijete inspiraciju na ovom mjestu, a možda se upravo ovdje nekome desi i prvi poljubac”, napisao je jedan naivni novinar sa TVSA. Sarajlije, Bišćani, Zeničani, pederi su obilježili vaše gradove, nemojte se iznenaditi ako  uskoro vidite čudne poljubce na ” Mjestima za ljubljenje” .

bihac

Exit mobile version