Pazarska “Hasanaginica” oduševila beogradsku publiku

hasanaginica1

 

Predstava do sada igrana u Beogradu, Kruševcu, Podgorici, Somboru, Zaječaru, Subotici, Novom Sadu i Vršcu
BEOGRAD

Regionalno pozorište iz Novog Pazara sa dramom “Hasanaginica” predstavilo se sinoć na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, a “Hasanginica” koja je ovoga puta urađena po tekstu Ljubomira Simovića, kako izvedbom tako i atmosferom oduševila je beogradsku publiku, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Talentovani glumci uspjeli su beogradskoj publici da prenesu i ljepotu i tragičnost ovog djela koje ukazuje na prolaznost svega osim patnje.

“Početna tačka ovog pozorišnog komada je narodna pesma Hasanaginica. Ovo je 23. izvođenje ovog komada od kako je nastao, a do sada je igran u Beogradu, Kruševcu, Podgorici, Somboru, Zaječaru, Subotici, Novom Sadu, Vršcu i mnogim drugim gradovima”, rekla je režiserka Andrijana Videnović, koja je glavnu ulogu povjerila glumici Regionalnog pozorišta Anđeli Marić.

Osim Marićeve, u predstavi igra još 11 glumaca, od kojih nekoliko studenata.

Glumac Rifat Rifatović koji je ovoga puta bio u ulozi Bega Pintorovića, prepuštajući kritiku publici rekao je  da su zadovoljni svojom izvedbom, koja uvijek može da bude bolja, ali je naglasio da je ovo događaj koji promoviše kulturu Novog Pazara.

Beograđani su oduševljeni prestavom, kako kažu posebno, atmosferom.

“Skup svega onog što čini predstavu, atmosfera je stvarno bila odlična.Ovo je prijatno iznenđenje i toliko mi je draže što pozorište nije iz Beograda, ovo je bilo zaista izvanredno”, rekao je jedan od ljubitelja pozorišne umjetnosti Stevan Milanov.

“Srećan sam što su Pazarci za Dan zaljubljenih podarili Beograđanima jednu ovakvu predstavu, bili su fenomenalni i naterali su nas da se saživimo sa likom Hasanaginice”, ocjenio je on.

“Poneću utiske sa predstave, proveli smo se zaista izvanredno, nisam znala da u Novom Pazaru imaju ovakvo dobro pozorište”, kazala  je Anadoliji Danijela Kostradinova iz Skoplja.

Ističući da je ovu predstvu igrala prva postava Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara dramaturg i urednica dramskog programa na javnom medijskom servisu Srbije Dragana Bošković   je ocjenila da su glumci iz Novog Pazara igrali za milionski auditorijum.

“Izneli su ovaj zadatak kao što bi to izneli bilo koji glumci na svetu. Fascinantno je što to igraju mladi ljudi, bez iskustva, pogotovo je fascinantno što oni znaju kako može da se oseća jedna majka i čovek u toj situaciji.To je njihova glumačka snaga koju smo mi u njima davno prepoznali. Predstava prosto prikazuje “biblijsko pitanje” odvajanje majke od djeteta koje se u pozorištu prikaže kao antička tragedija.Večeras su igrali za milione”, rekla je Boškovićeva.

Ona je najavila da će predstava na Radio televiizji Srbije (RTS) biti prikazana putem zemaljske i satelitske mreže 14. marta, a u povodu obilježavanja Dana Novog Pazara.

Regionalno pozorište iz Novog Pazara koje ove godine slavi deceniju od osnivanja premijerno je izvela “Hasanaginicu”  30. maja 2011. godine.

Simovićeva verzija “Hasanaginice”, slavne balade napisane 1774. godine, o tužnoj sudbini jedne aginice, prvi put je izvedena  u Narodnom pozorištu 1974. godine u režiji Želimira Oreškovića, a drugi put, ovaj komad, koji je i dalje na redovnom repertoaru, postavio je decembra 2001. godine Jagoš Marković.

 

Izvor: Anadolu agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO