[sg_popup id=”1” event=”onload”][/sg_popup]

Novi Pazar – Član Planinarskog društva Sandžak iz Novog Pazara Sead Muminović, zajedno sa Senadom Sadovićem i Muhedinom Bibićem iz istog kluba, osvojio je početkom aprila najviši vrh Kube Piko Turkinjo (2.005 metara), a iskustva sa te ekspedicije uporedio je sa usponom na Kilimandžaro.

“Vrh je na nepristupačnom terenu, u prašumi, a udaljen je od glavnog grada Havane oko 1.100 kilometara. Zamenili smo hladno podneblje kubanskim letom i bilo je prilično interesentno. Nešto slično doživeo sam tokom uspona na Kilimandžaro, pre skoro deceniju i po”, rekeo je Muminović.

Osim trojice Novopazaraca, u ekipi koja se našla na najvišoj tački Kube bio je i Zoran Pavlović iz Planinarskog društva Predejane.

“Prvo smo planinari iz Srbije na najvišoj tački Kube. Što se narednih poduhvata tiče, uprkos teškim vremenima izazova ima na sve strane. Evropa je najrealnija opcija, pa bi Austrija i Italija, odnosno Alpi i Dolomiti mogle biti neke od sledećih destinacija”, najavio je Muminović.

Tokom planinarske karijere, Muminović je osvojio Lobuče Ist na Himalajima, Kilimandžaro, Akonkagvu, Elbrus, Damavand, Mon Blan, Gran Paradizo, Gros Glokner, Žabel Tukbal i mnoge druge vrhove.

“Kada smo počinjali, nisam mislio da ćemo otići ovako daleko i upoznati tolike zemlje i narode. Mnogo je tu benefita i korisnih stvari. Tamo gde idemo, uglavnom su pasivni krajevi i po povratku više cenimo to što imamo, pre svega ovu našu lepu prirodu”, priznao je Muminović.