Pazarac otišao sa porodicom na ratište u Siriji!

Novi Pazar – Sandžaklija Plojović R. otišao je prije nekoliko dana sa suprugom i dvoje dece na ratište u Siriji ekskluzivno saznaje Sandžakhaber iz krugova bliskih porodici. 

sirija_srusena_dzamija
Plojović je tvrdi naš izvor za kratko vrijeme donio odluku o odlasku u Siriji te tako niko iz porodice nije uspio da utiče na njega da bar kako kaže naš izvor ne vodi svoju decu sa sobom.
Ovo nije prvi slučaj da novopazarci odlaze na ratište u Siriji a među njima ima i poginulih. Sandžaklije odlaze u Siriju preko do sada neutvrđenih kanala iz Bosne i dijaspore. Dnevni Avaz piše da se kao posrednici iz Bosne najčešće spominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović, koji, tvrdi avazov izvor, redovno operiraju na relaciji Sirija – Švicarska – BiH.
Jusić i Hasanović, s prijavljenim mjestom boravišta u Lozani, Švicarska, navodno su uključeni u finansiranje odlazaka mladića iz BiH u Siriju. Bosanskohercegovačka dijaspora u Lozani čula je za njih da su vehabije, ali o njima malo zna, osim da zvanično ništa ne rade, a da imaju novca. Sa prostora Sandžaka ne zna se ko regrutuje mladiće za odlazak na ratište u Siriji.
Muftija Sandžački Muamer Zukorlić odbio je juče na konferenciji za novinare da odgovori na pitanje odlaska mladića na ratište u Siriji. Prethodno je njegov najbliži saradnik Rešad ef. Plojović kazao je za srbijanski list Pravda,  da “Islam od svojih sljedbenika traži borbu protiv nepravde i zaštitu obespravljenih, međutim to ne znači da svako treba uzeti oružje u ruke, krenuti u neizvsnost i žrtvovati ono najdragocjenije, tj. svoj život. Islamska zajednica savjetuje svojim pripadnicima i svim muslimanima da trebaju biti na strani obespravljenih i potlačenih ma gdje oni bili, u Siriji ili na drugim mjestima, a najbolji način da im pomognu jesu dove, tj. molitve Uzvišenom Gospodaru, koji je jedini u stanju zaštititi čovjeka od svakog zla, te pomoć u vidu prikupljanja i slanja potrebnih sredstava, neophodnih za normalan život čovjeka – istakao je Plojović za „Pravdu“.
Plojović je iskoristio ovu priliku da za odlazak mladića optuži inicijativu za ujedinjenje islamske zajednice. “Zapravo pojedinci među onima, koji navodno rade na ujedinjenju muslimana, koji su članovi „nezadovoljne grupe imama“ i pokretači te „inicijative“, zloupotrebljavajući svoju poziciju i manipulišući mladim ljudima ne prezaju od regrutacije istih u cilju realizacije svojih ciljeva, a oni su bolesne ambicije i promocija u lidera kojeg će neko slediti, makar to imalo za posljedicu gubljenje onog najvrednijeg kod sledbenika tj. njihovih života.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO