Paučinac kriv zbog vređanja direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru! Sud odredio novčanu kaznu od 150.000 dinara

NOVI PAZAR – Osnovni sud u Novom Pazaru kaznio je danas aktivistu i osnivača Inicijative slobodnih gradjana Aladina Paučinca sa 150.000 dinara zbog vredjanja vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u tom gradu Meha Mahmutovića.

Njega je sud nakon jednog ročišta, a po privatnoj tužbi Mahmutovića, proglasio krivim, utvrdivši da mu je skandirajući uvredljive parole, koje su objavljene na društvenim mrežama, povredio ugled i čast.

Mahmutović je tužbom tražio nadoknadu od 450.000 dinara.

Pravni zastupnik Mahmutovića, advokat Rešad Plojović naveo je u završnoj reči da je Paučinac, “imajući u vidu agresivnost, način iznošenja i kontekst”, izvršio delo za koje je optužen i da je uvredio visokoobrazovanog privatnog tužioca koji obavlja društvene funkcije.

Zastupnica Paučinca, Kristina Todorović kazala je da je presuda Osnovnog suda “apsolutno katastrofalna i protivna Krivičnom zakoniku”.

“Presuda je apsolutno protivna svim načelima vladavine prava, nezavisnosti sudske vlasti, dostignutim standardima u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji ima najbogatiju praksu u pogledu slobode izražavanja”, ocenila je Todorović.

Dodala je da po svim tim osnovama nije bilo niti jednog razloga da se donese odluka kakva je doneta.

Paučinac je kazao da je iznenadjen presudom i visinom kazne.

“Nisam kriv, u pitanju je kritikovanje javne ličnosti i to što sam ja izrekao na sudu bi trebalo da prodje bez kazne…Žalićemo se i nećemo stati”, poručio je Paučinac.

Mahmutović je Osnovnom sudu do sada predao sedam privatnih tužbi protiv Paučinca kojima je ukupno tražio oko tri miliona dinara.

U dva postupka su donete prvostepene presude kojima je Paučinac osudjen na novčane kazne od po 50.000 dinara, a na koje se on žalio Višem sudu.

Paučinac od prošle godine predvodi proteste protiv rukovodostva Opšte bolnice u Novom Pazaru i traži njihovu odgovornost “za loše stanje zdravstvenog sistema u tom gradu i veliki broj preminulih od posledica izazvanih korona virusom”.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO