Naslovna Zabava Kultura Pašić: Bošnjaci ne smiju ignorirati svoju predislamsku prošlost

Pašić: Bošnjaci ne smiju ignorirati svoju predislamsku prošlost

pasic-bosnjaci-ne-smiju-ignorirati-svoju-predislamsku-proslost

Uvodničar na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” prof. dr. Ibrahim Pašić kazao je kako se porijeklo Bošnjaka tumači različito u različitim knjigama, pisaca koji su različitih vjeroispovijesti.

“Sami Bošnjaci, ignoriraju svoju predislamsku prošlost do 40-tih godina 20. vijeka. Oni je velikodušno prepuštaju Srbima i Hrvatima da je oni tumače. A ta tumačenja Srba ili Hrvata, često su motivirana politički, ideološki ili vjerski”, kazao je Pašić govoreći o temu “Kako čitati etnogenezu stanovništva BiH”.

Pašić je istakao da je tek od 1940. godine, profesor Gazi Husrev-begove medrese Mehmed Handžić, privukao pažnju javnosti na ovu temu, kada je kazao da “Bošnjake zanima samo islamska prošlost i da budu i ostanu dobri muslimani”.

A šta je bilo prije njih, to ih ne zanima. Nažalost, i danas imamo u Islamskoj zajednici BiH taj negativni pristup etnogenezi Bošnjaka. Neke hodže i danas počinju historiju BiH sa Mehmedom Fatihom II. A sa naučnog aspekta, koji se zasniva na historijskim izvorima, u Bosni su živjeli Iliri, Kelti i Slaveni. Arheološka metoda također pokazuje da su ti narodi živjeli na ovom prostoru. DNK, novija metoda, pokazuje da u strukturi BiH stanovništva Iliri participiraju sa 40 posto, Germani sa 20, Slaveni i Kelti po 15 posto i Tračani sa 4 posto”, objasnio je Pašić.

On je kazao da je problem etnogeneze BiH stanovništva politički i vjerski motiviran dugo vremena, što predstavlja problem u naučnim istraživanjima.
(Agencija Anadolija)

Exit mobile version