Naslovna Vijesti Svijet Papa će na veliki Četvrtak prati noge izbjeglim muslimanima

Papa će na veliki Četvrtak prati noge izbjeglim muslimanima

Papa Franjo na Veliki Četvrtak će biti izvršena ritual pranja nogu dvanaest azilanata u gradiću sjeverno od Rima, izvijestio je u utorak Vatikan, dodajući da je Sveti Otac na taj način izrazio važnostima za prihvat izbjeglica u industrijaliziranim zemljama.
Na svečanosti na Veliki Četvrtak tradicija je na čelu Katoličke crkve oprati noge dvanaest ljudi, kao što je po Bibliji učinio Isus, nakon što je oprao noge njegovih dvanaest apostola.

U posljednjih nekoliko godina Francis na Veliki Četvrtak posjetio zatvor i ustanove za osobe s invaliditetom. Za razliku od svojih prethodnika, koji je imao Mass sa obred pranja stopala dvanaest svećenika održavaju tradiciju rimske bazilike sv Ivana Lateranskog, Francis je nastavio sa praksom uveden u Buenos Airesu. Za mnoge bijes iz konzervativnih katoličkih krugova kao novost uvodi pranje stopala muslimanskih vjernika i žena.
– Papa će ići u Castelnuovo di Porto (grad sjeverno od Rima), gdje će se sastati sa mladim azilanata – koji tamo žive u centru za pritvor, izvijestio je u utorak monsinjor Rino Fisichella.

– To je jednostavno znak, ali puno govori – rekao je Fisichella.

Papa Franjo mjesecima vrlo snažno poziva na evropske zemlje da otvore svoje granice izbjeglicama i da se bore protiv ksenofobije.

Exit mobile version