Paljenje ambasade i slučaj Bitići – dva trna u petama Srbije

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su optuženi za paljenje američke ambasade 2008. godine osuđeni na uslovne kazne zatvora. Dok one koji su palili čeka ponovno suđenje, o odgovornima u policiji se tek vodi tužilačka istraga.

Istraživali smo na koji način činjenica da slučaj nije rasvetljen osam godina utiče na odnose Srbije i Amerike

Osim mitingom, da je Kosovo Srbija, 2008. pojedinci su pokazali i ovako – tadašnja zgrada američke ambasade bila je u plamenu.

Osam godina posle, iako prazna, zgrada je još pod rešetkama, ali nisu niti oni koji su je spalili, niti oni koji je nisu odbranili. Sa nove adrese američke administracije u Beogradu za N1 kažu:

“Mi poštujemo vladavinu prava u Srbiji ali ovaj slučaj još uvek nije okončan od 2008. godine i opterećuje naše bilateralne odnose. Ponavljamo poziv za sveobuhvatno ispitivanje činjenica i očekujemo da će pravda biti zadovoljena u najkraćem mogućem roku”.

POVEZANE VESTI
SAD: Slučaj paljenja ambasade opterećuje odnose sa Srbijom
I dok kazna za izvršioce osam godina šeta od presude preko žalbe do ponovnog suđenja, odgovorni za obezbeđenje zgrade nisu ni stigli do suda.

O tome da li se propust dogodio namerno, po nečijem nalogu ili je reč o profesionalnom “gafu” policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu od prošle godine vodi istragu. Advokat jednog od šestorice osumnjičenih policijaca tvrdi da je pravda u ovom slučaju spora i verovatno neće biti dostižna.

“Mislim da će biti jako teško dokazati da je neko mogao da sačuva te ambasade, a da nije hteo. Dakle, ono što se vidi na snimcima je masa ljudi koja je neuporedivo jača od kordona policije i vidi se da policija pokušava što pre angažuje Žandarmeriju koja je bila blokirana. Na kraju krajeva i u Americi vrlo često imate slučajeve da se nasilje ne može kontrolisati, da nasilje izađe iza granica, da ima mrtvih”, kaže advokat Božo Prelević.

Ako nema dokaza da je neko naložio ili dozvolio paljenje – zašto tužilaštvo ne obustavi istragu?

“Tužilaštvo ne odustaje u principu nikada, prvo zato što bi to teško bilo objasniti stranim državama, drugo zato što ono nema svoj budžet. Dakle, ako sud donese oslobađajuću presudu to će biti isplaćeno iz budžeta suda, što tužilaštvu daje, veoma, veoma komotnu poziciju”, kaže Božo Prelević.

Za to vreme pozicija Amerike je jasna. U Ambasadi tvrde spora pravda opterećuje odnose Srbije i SAD. N1 je pitao: Kako? Suštinski ne – tvrde poznavaoci – ali objašnjavaju: iako na marginama, slučajevi paljena ambasade, kao i ubistva braće Bitići – dva su trna u petama Srbije.

“Svaki zvaničnik iz Vašingtona koji dolazi ovde na spisku tema ima i te dve tačke. One nisu u vrhu tema o kojima se razgovara, ima važnijih tema u ovom momentu, to je srpska orjentacija prema zapadnim integracijama, prisustvo Rusije u ovom regionu, Kosovo i tako dalje. Ali, nijedan zvaničnik bilo da je to potpredsednik Bajden bilo da je to neki od visokih funkcionera Stejt dipartmenta, ne propušta da to pomene”, navodi Milan Mišić, bivši dopisnik Politike iz Vašingtona.

Jer, podseća sagovornik N1, Srbija je obećala da će slučajeve rešiti, a na obećanja su Amerikanci naročito osetljivi.

izvor. N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO