Palestinski predsjednik proglasio ‘zonu humanitarne katastrofe’ u Pojasu Gaze

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je proglasio Pojas Gaze “zonom humanitarne katastrofe” i u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu zatražio hitnu pomoć za područje koji je od 07. jula poprište žestokih izraelskih napada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Abbas u pismu UN-u traži zaštitu za Palestince od izraelskog “agresora”.

“Izrael jasno oduzima pravo Palestinaca na život”, tvrdi Abbas i zahtijeva od UN-a da proglasi sigurne zone za evakuaciju, te osiguranje hrane, vode i lijekova za narod Gaze.

U Gazi je nastupila prava katastrofa
Uporedo s tim, gradonačelnik Gaze Nizar Hijazi je za AA kazao da je prekid rada jedine elektrane u Gazi, koja je devastirana u izraelskom napadu, uzrokovalo nastanak klasične humanitarne i okolišne katastrofe.

“Prekid rada elektrane donio je i pravu okolišnu katastrofu. Bez struje ne rade ni prečišćivači za vodu, ljudi nemaju pitke vode. Grad koristi neprečišćenu morsku vodu, što bi moglo donijeti i katastrofu u zdravstvenom pogledu”, upozorava Hijazi, koji tvrdi da je izraelska vojska u proteklim napadima uništila više od 200 rezervoara pitke vode u Pojasu Gaze.

Ističući kako bez struje ne radi ni sistem za ispumpavanje otpadnih voda iz kanalizacija, Hijazi je kazao da bi to moglo imati tragične posljedice po okoliš.

“Koristimo generatore koji rade najviše šest sati dnevno. To je nedovoljno. Strahujemo da bi se kanalizacije mogle izliti na ulice i poplaviti naselja”, kazao je Hijazi i pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelske zločine protiv čovječnosti u Gazi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO