Naslovna Vijesti Svijet Palestinci zatražili finansijsku pomoć arapskih zemalja zbog pretnji Izraela!

Palestinci zatražili finansijsku pomoć arapskih zemalja zbog pretnji Izraela!

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas će na sastanku Arapske lige od zemalja članica zatražiti dodatnu finansijsku podršku zbog prijetnji SAD-a i Izraela sankcijama zbog zastoja u mirovnim pregovorima.
“Abbas će prenijeti ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja da je Palestini potrebna njihova politička i što je još važnije finansijska podrška,” kazao je anonimni palestinski dužnosnik nekoliko sati prije početka sastanka u Kairu.
Izrael je zaprijetio, prema riječima ovog izvora, da će obustaviti isplatu oko 100 miliona dolara vrijedne naplate takse prekograničnih prelaza i carina, prikupljenih u ime palestinske administracije.
Palestinski kabinet je pozvao arapske zemlje da implementiraju rezolucije pređašnjih samita o podršci Kudsu i pruže finansijsku sigurnost Palestincima, zbog izraelskih prijetnji.
Salih Rafat, pripadnik Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), zatražio je od arapskih ministara da “rasterete palestinsko vodstvo pritiska koji nad njim vrše SAD i Izrael.” On je takođe pozvao na provođenje rezolucija usvojenih na arapskim samitima i finansijsku podršku Palestincima.
Palestinski front za narodnu borbu, politička stranka koja pripada PLO, uputila je sličan poziv. Glasnogovornik stranke Avni ebu-Guš je pozvao zemlje članice Arapske lige da aktiviraju mrežu za finansijsku sigurnost kako bi pomogle Palestincima da se odupru izraelskim prijetnjama. Osim toga, pozvao ih je i da daju podršku palestinskim ciljevima u međunarodnim organizacijama.
Izraelci i Palestinci su nastavili mirovne pregovore u julu 2013. godine, nakon trogodišnje pauze, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.
Međutim, izgledi da će pregovori biti okončani pozitivno propali su krajem prošlog mjeseca, nakon što je Izrael odbio pustiti 26 preostalih zatvorenika, četvrtu grupu od ukupnog broja dogovorenih.
U odgovoru na taj potez, Abbas je naredio aplikaciju za članstvo u 15 UN-ovih organizacija.
Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da će njegova administracija još jednom “procijeniti” vlastitu ulogu u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu. Obje strane su napravile poteze koji nisu bili od pomoći, pa je Vašington odlučio još jednom razmotriti vlastitu ulogu.
Exit mobile version