Naslovna HRONIKA Ovog meseca skoro 40 udesa sa smrtnim ishodima, ginu i deca

Ovog meseca skoro 40 udesa sa smrtnim ishodima, ginu i deca

ovog-meseca-skoro-40-udesa-sa-smrtnim-ishodima,-ginu-i-deca

Epidemija koronavirusa nije značajnije uticala na unutrašnji saobraćaj i loše navike kod vozača Neprilagođena brzina i vožnja u alkoholisanom stanju najčešći su uzroci teških saobraćanih nesreća, a nevezivanje sigurnosnog pojasa najčešći je razlog za pogibiju dece, rekao je za RTS Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Prema rečima Aleksandra Radenkovića, ni u tekućem mesecu nemamo čime da se pohvalimo. Za samo 23 dana u imali smo 38 nesreća sa smrtnim ishodom. U dve teške saobraćajne nesreće imali smo poginula lica mlađa od 30 godina kao i troje poginule dece.

“Neprilagođena brzina u 70 odsto slučajeva je uzrok nesreće, poput one u Novom Pazaru kada je poginulo troje mladih. Česte su nesreće pod dejstvom alkohola a deca najčešće ginu zbog nevezivanja i ispadanja iz kola prilikom nesreće”, rekao je Radenković.

Saobraćajna policija redovno kontroliše učesnike u saobraćaju a alkohol se i dalje dnevno nađe kod više od 100 vozača.

“Alkotest je obavezan prilikom svakog zaustavljanja i kontrole vozača, i ja apelujem na kolege da se toga pridržavaju”, rekao je Radenković.

Ipak, statistika pokazuje da je nešto manji broj povređenih lica u saobraćaju a 12 osoba je manje poginulo u odnosu na isti period prošle godine. Najugroženiji su i dalje pešaci.

“Četvrtina poginulih u saobraćaju jesu pešaci ali oni često doprinose nesrećama prelazeći na crveno svetlo ili van pešačkog prelaza”, rekao je Radenković.

Izvor: RTS

Exit mobile version