Ovo su neke od najuspješnijih političarki u dijaspori, porijeklom iz BiH i Srbije

Bosna i Hercegovina i Sandžak iznjedrili  su ličnosti koje su svojim uspjesima i radom podigli rejting drugih država, a mnogi su uspjeli zauzeti i visoke položaje u vladama i parlamentima i gradskim upravama nekih od najmoćnijih evropskih država, prenosi Tacka.net

Baronesa Arminka Helić  je jedna od  najutjecajnijih Bosanki današnjice. Helić je rođena 1968. godine u Gračanici, a tokom rata izbjegla je u Englesku, gdje je završila niz prestižnih škola i univerziteta i počela raditi kao savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea.

Helić slovi za jednog od najvećih stručnjaka u Britaniji za vanjsku politiku i članica je Konzervativne stranke Velike Britanije. Britanska kraljica dodijelila joj je titulu baronese i od 2014. godine je članica Doma lordova

Visoko mjesto na listi uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH svakako zauzima i 35-godišnja Alma Zadić, porijeklom iz Tuzle, koja je imenovana za ministricu pravde u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zelenih, koja je potpisala koalicioni sporazum sa vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza.

Zadić je je s roditeljima izbjegla u Austriju 1994. godine gdje je završila pravni fakultet, a potom studirala u New Yorku na Columbia University. Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora – pravda.

Ajsela Brunčević zasigurno je još jedna od  najuspješnijih političarki porijeklom iz Srbije/Sandžaka. Skupština švedskog Geteborga imenovala je  za Majorna/Linné, jedne od najvećih gradskih opština. Ajsela Brunčević je kandidat Center partiet, a povereni mandat traje 4 godine.

Ajsela je rođena 1961. godine u Novom Pazaru, a potiče iz porodice Imamović. Završila je Pravni fakultet u Prištini i Montessori školu u Švedskoj. Sa porodicom se 1993. godine odlazi u Geteborg i nakon doškolovavanja radi kao nastavnik u Montessori školi.

Još jedna Bosanka koja je obnašala funkciju ministrice. Riječ je o Aidi Hadžialić, koja je bila ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske koju predvodio premijer Stefan Lofven.

Aida Hadžialić je bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske

Hadžialić je rođena 1987. godine u Foči, a u Švedsku je došla kao petogodišnjakinja sa porodicom kao izbeglica. U Švedskoj je krenula u školu, a po završetku srednje škole, upisuje pravo na Univerzitetu Lund gdje je 2010. godine diplomirala.

Sa 16 godina postaje član Socijaldemokratske unije Švedske (SSU), a prvi politički uspeh ostvaruje već 2010. godine kada je kao članica Socijaldemokratske partije izabrana u parlament grada Halmstada, a potom i za zamjenicu gradonačelnika Halmstada.

I Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške. Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač. Još kao srednjoškolka, uključila se u omladinsku partiju Unge Hoyre gdje je bila veoma aktivna.

Hannah Sumeja Atić je zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške

Kada se iz gradića, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, preselila u Bergen zbog studiranja, ponuđeno joj je da bude sekretar partije. Kasnije je bila potpredsjednica, pa predsjednica partije. U februaru prošle godine imenovana je za političkog savjetnika premijerke ove zemlje Erne Solberg.

I Sarajka Jasmina Hostert, također je kandidatkinja za parlament i to njemački Bundestag. U ratu u BiH je ostala bez ruke i poslana je u Njemačku na liječenje. Tu je završila fakultet i uključila se u partiju SPD.

Ovo su samo neki od uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH. Taj broj je mnogo veći, a vjerovatno će još rasti ako uzmemo u obzir tempo iseljavanja iz naše zemlje.

Tacka.net i portali

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO