Naslovna Zabava Lifestyle OVO JE 10 NAJČUVANIJIH TAJNI CIA: Ovako su manipulisali javnošću po svetu

OVO JE 10 NAJČUVANIJIH TAJNI CIA: Ovako su manipulisali javnošću po svetu

1. Operacija Nortvuds: Šezdesetih godina prošlog veka SAD se pripremala za rat sa Kubom, a za to im je bila potrebna potpora javnosti. Plan je bio da CIA izvede napade na SAD za koje će optužiti Kubance, a uključivali su bombardovanje vojnih brodova i otmicu aviona.

2. Operacija Spajalica: Oko 700 naučnika su izvedeni iz nacističke Nemačke nakon II svetskog rata. CIA je tim potezom želela da poveća tehnološku i naučnu prednost SAD-a nad drugim zemljama, a te “ratne” naučnike da zaposli kod sebe. Oni su navodno postali američki građani, a pretpostavka je bila da ako ih ne uzme “SAD”, to će učiniti Rusi. Navodno, upravo su oni doprineli napretku – naprimer putovanju u svemir i razvoju LSD-a.

3. Operacija Neispravna oprema: CIA je navodno Sovjetskom Savezu prodala pokvarenu opremu, zbog koje je 1982. godine došlo do eksplozije cevi u sibirskom gasovodu. Šteta je procenjena na oko osam milijardi dolara.

4. Operacija Mungos: Ova operacija bila je usmerena protiv Fidela Kastra, a njom je Kenedi navodno želeo da svrgne komunističku vlast na Kubi. U njoj su namaeravali da otruju ronilačko odelo Fidela da bi se on razboleo, a možda i umro. Jedan od neobičnijih planova je bilo plasiranje lažnih fotografija Fidela na kojima bi izgledao nakaradno, kako bi izgubio popularnost.

5. Operacija Ozvučena mačka: CIA je mačkama usadila mikrofone za prisluškivanje, a cilj je bio otkriti komunističke planove. Nažalost za CIA-u, mačka je poginula već na prvoj misiji, pre nego što su došli do bilo kakvih informacija.

6. Operacija Gold: CIA je pedesetih izgradila tunel dugačak 450 metara kako bi hakovali telefonske linije baza Sovjeta u Berlinu. Navodno je ruski KGB saznao za detalje operacije, pa su ih godinu dana namerno zavaravali lažnim informacija.

7. Operacija Sukarno: Kako bi diskreditovali predsednika Indonezije tokom Hladnog rata, agenti CIA su uz pomoć čoveka koji veoma liči na predsjednika Sukarnu snimili porno film sa njim u glavnoj ulozi.

8. Mučenje: CIA je ispitivala teroriste raznim tehnikama, uključujući potapanje, mučenje nesanicom, ali i nekim neobičnim tehnikama poput neprestanog puštanja pesme iz “Ulice Sezam”. Cilj je bio otkrivanje svih tehnika kojima se može “slomiti” čovek.

9. Operacija Mkultra: Kako bi pokušali manipulisati ljudskim umovima, agenti CIA su potajno davali tablete LSD-a, a pokusni kunići nisu bili samo marginalizovane društvene grupe, već i radnici u javnim ustanova. To je navodno rezultiralo sa nekoliko smrti, ali i boljim poznavanjem delovanja LSD-a.

10. Operacija Nanda Devi: Godine 1955. je CIA na indijskoj planini Nanda Devi postavila neki oblik nuklearnog pogona koji bi trebao da presretne signale kineskih nuklearnih testiranja. Taj je pogon uništila lavina, a opasni nuklearni ostaci nisu nikad pronađeni.

(Express.hr

Exit mobile version