Ovih 5 programa ulepšaće vaše fotografije potpuno besplatno

Sve više korisnika društvenih mreža, svoje fotografije želi da “sredi” pre objavljivanja. S obzirom da su profesionalni programu dosta skupi, sve je više onih besplatnih sa kojima će uspomene na pravi način biti prezentovane vašim prijateljima

Popularnost fotografija i fotografisanja je znatno porasla pojavom društvenih mreža, i veliki broj ljudi voli da poboljša njihov kvalitet pre nego što ih okači na internet. U nastavku vam predstavljamo nekoliko besplatnih rešenja koji bi mogli da zadovolje osnovne potrebe digitalnog crtanja i obrade fotografija.

Photoshop Express Editor

Ovaj program dostupan je online. Reč je o osnovom setu alata za obradu, pa tako njime možete iseći, promenititi veličinu, ali i dodati neke ograničene efekte vašoj fotografiji. Tu su “Dodge”, “Burn”, “Highlight” alati, ali je nivo kontrole koju pruža originalni Photoshop neuporediva. Ipak, ukoliko vam je potrebno da malo poboljšate sliku pre nego što ćete je okačiti na Instagram ili Facebook, onda je ova verzija sasvim dovoljna.

Sumopaint

Printscreen: sumopaint.comPrintscreen: sumopaint.com
Mnogo više mogućnosti i kontrole pruža besplatni alat pod nazivom Sumopaint. U ovom programu je moguće raditi i neke ozbiljnije radnje. Nivo kontrole je veći, a moguće je korišćenja i takozvanih slojeva (layers). Naravno, s obzirom da je u pitanju besplatna verzija i ovde postoje neka ograničenja, a to je na primer manjak filtera.

Bez obzira na to, ovaj alat pruža dosta toga i u svom osnovnom izdanju.

Pixlr Editor

Printscreen: pixlr.comPrintscreen: pixlr.com
Treći po redu je alat koji se može koristiti i u omiljenom internet pretraživaču. Baš kao i već pomenuti Sumopaint, korisnički interfejs i kod ovog programa dosta podseća na Photoshop. Na sajtu pixlr.com je pored alata za obradu dostupan još i Express te O-Matic, uz pomoć kojeg je moguće dodavati različite filtere i okvire na vaše fotografije.

Paint.net

Ovaj program je namenjen početnicima i onima kojima treba besplatan i kompaktan program za obradu fotografija. Dostupan je za Windows operativni sistem. Ovaj program poseduje podršku za više slojeva, efekte i alate koji se mogu iskoristiti na veliki broj različitih načina.

U početku je bio zamišljen kao nadogradnja na Microsoft-ov Paint, ali je izrastao u nešto daleko moćnije.

GIMP (GNU Image Manipulation Program)

Najbolje smo ostavili za kraj. Reč je o vrlo moćnom alatu koji je dostupan potpuno besplatno. Korisnički interfejs za razliku od ostalih pomenutih alata nije ništa slično Photoshop-u, što može delovati obeshrabrujuće za nove korisnike, ali se na njega itekako isplati naviknuti.

Još jedna od prednosti GIMP-a je to što je dostupan za Windows, OS X i Linux operativne sisteme, a postoji i video uz čiju pomoć lako možete savladati GIMP.

Svi pomenuti programi nude sasvim zadovoljavajuće funkcije za prosečne korisnike. Međutim, ukoliko ste iskusni korisnik, i volite da eksperimentišete sa gomilom detalja i različitih opcija, Adobe Photoshop je pravi program i rešenje za to.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO