Ove greške ne smete parviti na putovanju!

Na putovanjima se često dešavaju nepredviđene stvari – iznenadne povrede, troškovi, promena putnog plana zbog više sile…

Na neke faktore tokom putovanja ne možemo mnogo da utičemo, ali postoje uobičajene greške koje turisti redovno prave i zbog kojih se kaju još dugo posle putovanja. Evo nekoliko najčešćih.

Odlažete kupovinu suvenira koji su vam se svideli za kasnije

Koliko puta vam se desilo da uđete u prodavnicu, vidite divan suvenir u koji se odmah zaljubite, ali iz neobjašnjivog razloga odlučite da nastavite šetnju sa namerom da se kasnije vratite i obavite kupovinu, što se nikada ne desi. Kada vidite nešto što vam se svidi i cena vam odgovara, ne čekajte i kupite to odmah, da 20 godina kasnije ne biste i dalje uzdisali za kožnom torbom sa pijace u Maroku.

Previše mislite na cene

Ukoliko postoji mogućnost da platite manje za nešto, svakako ćete iskoristiti tu priliku, ali stalna opterećenost uštedom na putovanju može da zamara, a nekada se desi da vas mnogo jeftiniji aranžman ili usluga na kraju mogu koštati više nego da ste platili standardnu cenu kod proverene agencije. Takođe, ako ste sebi priuštili, na primer, safari, nemojte štedeti po svaku cenu, jer se radi o jedinstvenom putovanju i potrudite se da isprobate i iskusite što više.

Jurite menjačnice sa najpovoljnijim kursom

Da li zaista vredi potrošiti toliko vremena da biste uštedeli evro, kada možete da radite toliko drugih zanimljivijih stvari.

Oprez sa taksijima

Savet kada koristite taksi usluge je da uvek birate vozilo sa taksimetrom. Nažalost, u nekim zemljama taksimetri nisu standard, a u tom slučaju, najgora stvar koju možete da uradite je da uđete u taksi a da prethodno niste dogovorili cenu vožnje. Da biste bili sigurni da ste se razumeli sa vozačem, dajte mu parče papira da vam na njemu napiše cenu. U suprotnom, ovo može biti greška koju ćete skupo platiti.

Preterivanje sa fotografisanjem

Svi smo pomalo zaraženi ovom bolešću modernog doba. Ali ako spadate u one koji posle odmora imaju hiljade fotografija, ali kada ih gledaju nemaju nikakva sećanja na mesto gde su slikane, to je znak da previše vremena provodite pokušavajući da zabeležite iskustvo koje onda nemate vremena da proživite.

Vize

Ovo je velika greška. Neki ljudi potpuno previde da im viza treba i kada ih vrate sa aerodroma dožive ne samo veliki finansijski gubitak (zamena avionskih karata, ponekad i potpuno propalo putovanje), već i stres. Drugi apliciranje za vizu doživljavaju previše neozbiljno – kao puku formalnost i ili aplikaciju ne podnesu na vreme ili ne prilože svu potrebnu dokumentaciju. Protokoli u vezi sa izdavanjem viza razlikuju se od zemlje do zemlje i ponekad taj proces traje i više meseci. Pre bukiranja avionskih karata, uvek prvo proverite da li vam je za destinaciju potrebna viza i koja je procedura za njeno dobijanje.

„Česmovača“

Na nekim destinacijama voda iz vodovoda je potpuno sigurna za piće, ali negde je važno da poslušate uputstva i pijete samo flaširanu vodu. Ako često putujete, danas mogu da se kupe mini sistemi za filtriranje vode, koje možete stalno nositi sa sobom. Ako mislite da je stalna kupovina flaširane vode skupa, zamislite koliko je prijatno da se, umesto da uživate u odmoru, lečite od trovanja ili infekcije parazitima i bakterijama.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO