Ove godine sa Balkana na Hadž ide 2.545 ljudi

25

Broj hadžija koji će ove godine iz zemalja regiona putovati na najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meku i Medinu manji je u odnosu na prethodnu godinu.

Ove godine će tako u Meku 2.545 budućih hadžija, dok je prošle godine sveta mjesta posjetilo 3.700 muslimana sa Balkana.

Razloge manjeg broja hadžija, među ostalima, treba tražiti i u činjenici da je Kraljevina Saudijska Arabija smanjila kontingent budućih hadžija iz nekih balkanskih zemalja.

Inače, posljednjih dana provode se kraju završne pripreme za ovogodišnji odlazak 1.025 hadžija iz Bosne i Hercegovine na najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meku i Medinu. Riječ je o hadžijama koji sveta muslimanska mjesta hodočaste u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH).

Kako javlja Anadolu Agency (AA), na hadž je iz BiH preko turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda, otputovalo 58 hadžija, i to u organizaciji ”Biss toursa” iz Zenice, te 50 hadžija preko ”Merkez Oila” iz Novog Travnika.

Prema riječima šefa Ureda za hadž Rijaseta IZBiH Nezima ef. Halilovića Muderisa, 108 hadžija je već krenulo na put, dok će ostale hadžije otputovati sljedeće sedmice.

“Broj hadžija je ove godine manji za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu po odluci Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije”, kazao je Halilović.

Iz Makedonije ove godine na hadž putuje 1.200 budućih hadžija. Autobusima je na najveće muslimansko hodočašće tokom ove sedmice krenulo je 600 budućih hadžija, a isto toliko njih će putovati avionom sljedeće sedmice.

Hadžije koji su autobusima uputili na hodočašće, kao i prošle godine, jednu noć će provesti u turskom gradu Istanbulu, zatim će avionom putovati do Jordana, a nakon toga ponovo autobusima do Saudijske Arabije.

Iz Srbije će ove godine na hadž otputovati oko 270 muslimanskih vjernika. Putem Islamske zajednice Srbije će u sveta mjesta Meke i Medine, putovati 188 vjernika, dok bi taj broj iz IZ u Srbiji trebao da bude oko 80, potvrđeno je za AA.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da je ove godine Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije smanjilo kontigente za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, te da će zbog toga 31 osoba morati odustati od putovanja na hadž.

Iz Islamske zajednice u Hrvatskoj kažu da će ove godine Meku hodočastiti 50 budućih hadžija.

“Jednako kao i prošle godine. Broj nije smanjen”, navode iz IZ u Hrvatskoj.

Prema njihovim navodima, hadžije bi na hodošačće trebale krenuti 8. oktobra.

Hadž je jedna od temeljnih islamskih dužnosti i obavlja se jednom godišnje u svetom muslimanskom gradu Meka.

Izvor: VijestiUmeta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO