Ovako se vozi po snegu i ledu!

Sneg je zavejao Srbiju i region, a nadležni savetuju da se bez zimske opreme ne kreće na put. Mi vam donosimo i nekoliko saveta koje preporučuje AMSS.

1693510-stavljanje-lanaca-na-gume01-ras-foto-shutterstock

Pre startovanja automobila u zimskim danima obavezno prvo treba očistiti sneg i led sa krova i staklenih površina, treba proveriti uređaj za grejanje, uvek napuniti rezervoar gorivom, jer u slučaju zastoja na putu moći ćete da se grejete.
Kada ima snega i leda po putu, najbolje je voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa. Najbitnije je da se ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, ako je potrebno smanjiti brzinu, treba kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo da se vozilo ne zanese. U tim trenucima treba zaboraviti na nožnu kočnicu, pogotovo kad vozilo ima zadnju vuču.
Prilikom vožnje po dubokom snegu, treba upravljač držati pravo da prednji i zadnji točkovi imaju isti pravac kretanja.
Ako automobil “šlajfuje” treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe onda pod točkove treba staviti pesak, granje, krpe i sl.

MALE CAKE:

– Ukoliko u zimskim uslovima ostanete na putu zbog kvara ili zastoja na putu, a nemate dovoljno goriva, pomoći će obična sveća koja će temperaturu u kolima podići i do 10 stepeni Celzijusa.

– Pre nego što zahladni, u bravice na automobilu stavite glicerin pomoću pipete ili starog šprica za injekcije
– Uveče povucite saug, ujutru ćete lakše startovati automobil, ali ne krećite istog časa, jer se tek posle 10-ak sekundi stvori dovoljan pritisak da ulje dospe do svih mesta za podmazivanje.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO