Ovako će izgledati novi račun za struju

415837_1213_lb

Novi računi za električnu energiju, koji će građanima stići u februaru 2014, sadržaće podatke o dugu, novom zaduženje, ali i podatke koliko trošimo u odnosu na ranije.
Preduzeće „EPS Snabdevanje“ dostavilo je, na zahtev Ministarstva energetike, predlog novog računa. Javnosti će, posle dorade resornog ministarstva, biti predstavljen u subotu. “Blic” je imao uvid u predloženo rešenje.

– Na prvoj strani računa će, uz podatke o dugovanjima, grafički biti prikazana i potrošnja po mesecima. Građani će prvi put imati mogućnost da vide koliko su struje potrošili u odnosu na prethodni mesec i koliko je to u odnosu na prosečnu potrošnju drugih domaćinstava. Na prvoj strani, pored uplatnice, biće i uputstva o tome kako ostvariti popust na utrošenu struju od pet odsto – kaže naš sagovornik iz EPS-a.

Na poleđini računa biće detaljni podaci o potrošnji i ceni struje po zonama i tarifama. Ovde će biti prikazana i stara dugovanja za RTV pretplatu.

Dosad su na poleđini bile samo stalne informacije o snazi uređaja i definicije stručnih pojmova. Ovi podaci će i sada biti na ovom mestu, ali u formi stupca.

Jelena Vujović, direktor sektora za odnose sa javnošću u Elektroprivredi Srbije, kaže za „Blic“ da će novi račun imati sve podatke kao i prethodni.

– Informacije će biti samo preglednije. EPS je i ranije imao ideju da na prednju stranu računa stavlja osnovne podatke, a na poleđinu obračun i detalje. Nismo, međutim, mogli da štampamo dvostrano. Sada smo za ovakvu mogućnost raspisali tender – objašnjava Jelena Vujović.

Ona dodaje i da će novi račun izgledati kao račun za fiksnu i mobilnu telefoniju, ali i kao računi za struju u mnogim razvijenim zemljama.

Vujovićeva napominje i da je predlog novog računa verzija na koju će sugestije za koji dan dati Ministarstvo energetike.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, najavila je predstavljanje računa za subotu, 28. decembar.

– Račun će biti pojednostavljen i jasan svima bez obzira na nivo obrazovanja. On će biti poslat na kućne adrese, biće to obračun za struju za januar 2014. godine – rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarstvo energetike je tražilo od EPS-a pre nekoliko meseci da u „najkraćem mogućem roku pošalje predlog izgleda novog računa“. Nezadovoljstvo građana i gužve po distribucijama, EPS je prvo stvorio formiranjem novog preduzeća „EPS Snabdevanja“ koje se bavi naplatom struje. Potrošači su bili dodatno zbunjeni dobijanjem dve koverte sa obaveštenjima o starom dugu i novom zaduženju.
U prethodnih godinu dana Ministarstvo energetike je više puta upozoravalo Elektroprivredu Srbije da je njihova obaveza da računi budu pregledni, kako bi svi kupci imali jasan uvid u potrošnju i kako bi im se olakšalo izmirivanje obaveza.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO