OTVORENO PISMO Bećirović uputio 11 pitanja Aleksandru Vučiću

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i potpredsjednik SDPBiH Denis Bećirović uputio je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću 11 pitanja obzirom da je najavio da će danas dovesti na teritoriju BiH cijelu Vladu Srbije na obilježavanje, kako je naveo, diskriminatorskog, antiustavnog i antidejtonskog datuma.
Bećirovića zanima zašto je Vučić, nakon brojnih izjava i 20 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučio da 9. januara 2016. direktno i flagrantno krši odredbe istog i ne poštuje konačne i obavezujuće odluke legalnog i legitimnog Ustavnog suda BiH.
Podsjeća da je na sastanku koji je 12. maja 2014. održan u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH kojem je i lično prisustvovao, bio svjedok Vučićeve izjave da će poštovati suverenitet države Bosne i Hercegovine i odluke legalnih organa naše države.
Bećirović pita da li je Vučiću poznato da je 9. januara 1992., suprotno tadašnjem važećem domaćem i međunarodnom pravu, donesena nezakonita i nelegalna odluka da se protivno većinskoj volji stanovnika Bosne i Hercegovine više od polovine državne teritorije BiH prvi put u hiljadugodišnjoj historiji naše države proglasi sastavnim dijelom Srbije, odnosno SRJ?
– Da li Vam je, premijeru Srbije, jasno da je Vaš dolazak najjasniji i najotvoreniji antidejtonski čin u posljednjih 20 godina kojim javno manifestirate da još uvijek zvaničnici Srbije nisu odustali od zločinačkog projekta stvaranja Velike Srbije na račun države Bosne i Hercegovine? – pita Bećirović.
Također, navodi da su, kada je srbijansko pravosuđe pokretalo montirane optužnice i hapsilo bh. patriote, poput Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Ilije Jurišića, Vučić i drugi zvaničnici Srbije govorili da se neće miješati u rad pravosuđa i da će poštovati sudske odluke.
“Kako to da sada, kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio konačnu i obavezujuću odluku, javno najavljujete svoje aktivno participiranje u negiranju i nepoštivanju legalnih i legitimnih sudskih odluka?”
Bećirović ističe da 9. januar nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i da obilježavanje tog datuma predstavlja provokaciju za državu BiH i cjelokupnu međunarodnu zajednicu.
“Da li je cilj Vašeg najavljenog dolaska intenziviranje opasne politike negiranja historijske i pravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma?”
Naglašava da su bosanskohercegovački entiteti FBiH i RS kao entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice.
Bećirović želi znati da li je Vučić svjestan da je svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine neprihvatljiv, pravno neosnovan i krajnje kontraproduktivan za politiku izgradnje dobrosusjedskih odnosa između naše dvije države.
Također, zanima ga zbog kojih razloga Vučić pristaje da učestvuje u obilježavanju nelegalnog i uvredljivog datuma za modernu Evropu i Ujedinjene nacije.
– Naime, svi znamo da taj datum predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i organizirano provela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici. Ta politika je, između ostalog, osmišljena i u neustavnim i nelegalnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji Bosne i Hercegovine upravo 9. januara – naveo je Bećirović.
Vučića je upitao i da li zna da je do sada projektantima i izvođačima politike rušenja države Bosne i Hercegovine, u Haškom tribunalu i sudovima u BiH i Evropi, izrečeno više od hiljadu godina zatvorske kazne.
– Samo za genocid i druge zločine u Srebrenici do sada je osuđeno 27 nalogodavaca i počinitelja na više od 550 godina zatvora. Glavnim krivcima za planiranje i provođenje ovakve politike, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još se sudi u Haagu, a smrt je spriječila izricanje presude bivšem predsjedniku Republike Srbije Slobodanu Miloševiću – potcrtao je Bećirović.
Nadalje, pita i zašto je Vučić odlučio da ignorira činjenicu da je Evropska komisija za demokraciju putem prava, poznatija kao Venecijanska komisija, na sjednici od 11. i 12. oktobra 2013. usvojila mišljenje o usklađenosti izbora Dana RS s antidiskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, zaključujući da je proslava 9. januara kao Dana RS-a diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine.
Bećirović tvrdi da je odabir 9. januara kao Dana RS-a inspiriran antiustavnom i nelegalnim događajima značajnim samo za jedan narod, što je uvreda za druge narode i nije u skladu s osnovnim demokratskim vrijednostima i postulatima, te da takva politika nije u skladu s vrijednostima kao što su dijalog, tolerancija, međusobno razumijevanje i jednakost, koji bi trebali biti osnova prilikom odabira entitetskog dana, smatra Venecijanska komisija.
Zanima ga i do kada će Vučić s jedne strane voditi politiku poricanja, opravdavanja i negiranja planetarno utvrđenog i presuđenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a s druge slaviti datume i zločinačku politiku koju su kreirali i sprovodili Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić?
– Zar ste, gospodine Vučiću, zaboravili presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. kojom je presuđeno da je Republika Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida – pita Bećirović.
Osim toga, premijera Srbije je upitao zar dominantna politička elita u Srbiji, nakon iskustava njihove države od početka 19. do kraja 20. stoljeća – Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – nije shvatila da se projekat Velike Srbije ne može biti realizirn ni u ratu, ni u miru, te zar nije došlo, napokon, vrijeme da bude napravljena jasna razlika između patrijarhalne i moderne svijesti?
– Da li je moguće da dio političke elite u Srbija ni na početku 21. stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite – kakva ili kolika država – pita Bećirović.
Budući da pretpostavlja da je Vučić pročitao knjigu Filozofija palanke, za koju Bećirović smtra da predstavlja jednu od ključnih knjiga za razumijevanje krvavog haosa u posljednjoj deceniji 20 stoljeća, upitao ga je i dokle će duh palanke uništavati živote novih generacija i nevinih ljudi?
Bećirović ističe i da se slaže s riječima velikog naučnika i čovjeka Radomira Konstantinovića da je “palanka svuda tamo gdje nema stajanja pred ogledalom zbog savjesti i nije ni prostorno ni vremenski određena”.
– Želim vjerovati da je budućnost naših država u istinskom međusobnom uvažavanju i poštivanju. Vrijeme je da i Vi napokon počnete izgrađivati iskrenu i poštenu politiku prema Bosni i Hercegovini. Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni Bosni i Hercegovini. Na kraju, kao aktuelnog premijera Srbije, podsjećam Vas da naprijed navedena pitanja postavlja aktuelni državni poslanik Bosne i Hercegovine za kojeg je jedan Bošnjak uvijek bio i ostao jednako važan i vrijedan kao i jedan Srbin, Hrvat, Bosanac, Rom, Jevrej ili bilo koji drugi čovjek – naveo je Denis Bećirović u otvorenom pismu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO