Otvorena izložba slika ‘’Sjenica 2021.’’ na Dan Bošnjaka

Svečanim prijemom i otvaranjem izložbe slika nastalih u okviru Pete likovne kolonije ‘’Sjenica 2021.’’ u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ove godine obeležen je 28. septembar – Dan Bošnjaka.

Svečanosti, koja je počela sevdalinkom u izvedbi hora ‘’Stambol’’, prisustvovali su zvaničnici iz Novog Pazara, ali i susednih opština i gradova, uglavnom sa prostora srbijanskog i crnogorskog Sandžaka, kao i predstavnici Konzulata Republike Turske u Novom Pazaru.

Tradicionalno, prisutni su i ove godine imali priliku da se kroz kratak dokumentarni film podsete Sabora, koji je održan na današnji dan pre tačno 28 godina u Sarajevu. Tada je usvojena Deklaracija kojom je Bošnjacima vraćeno istorijsko ime – Bošnjak, umesto dotadašnje etničke odrednice – musliman. Zato je 28. septembar, odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća i proglašen Danom Bošnjaka.

O slikama nastalim u okviru likovne kolonije ‘’Sjenica 2021.’’ Govorio je selektor mr Medžid Fakić, a izložbu je otvorio potpredsednik BNV Muhedin Fijuljanin.

Ljubitelji likovne umetnosti izložbu slika ‘’Sjenica 2021.’’ moći će da pogledaju u narednih petnaest dana u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

S.Lj.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO