OTVORENA IZLOŽBA POSVjEĆENA TANASIJU TASU RUZMARINU: POETIKA KAMENIH

SLIKA Jedan od mozaika, sa asocijacijama na krajolike Prijepolja i fresku Belog anđela se i danas nalazi u hotelu Mileševa, nastao uoči njegovog otvaranja 1979. godine.Sa površinom od 72 kvadratna metra to je ujedno najveći mozaik Tasa Ruzmarina.

Danas je u Muzeju otvorena izložba posvećena umetniku Tanasiju Stojiću, koji je osamdesetih godina ostavio dubok trag u Prijepolju izradom impresivnih mozaika koji i danas krase hotel „Mileševo“, objekat nekadašnjeg muzejskog kompleksa Boško Buha na Jabuci ali i druge reprezentativne objekte širom Srbije i bivše Jugoslavije.

Tanasije Stojić ostao je poznat Prijepoljcima kao Taso Ruzmarin, a današnju izložbu priredila je, njegova kćerka, arhitekta, Stela Stojić koja živi i radi u Londonu. Izložba je nastala, kako je na otvaranju istakla, iz želje da Ruzmarin ne bude izbrisan iz našeg zaborava, posebno što se poslednjih desetak godina života i sam povukao iz javnog života:
Ona je predstavila ukratko umetnički razvoj Tasa Ruzmarina koji je sa grafike i slikarstva sebe pronašao u asemblaž tehnici i mozaicima, u utiskivanju krupnih zrna i velikih komada kamena u malter koje je donosio iz reka i sa lokalnih nalazišta.

„NJegovi mozaici su nalik skulpturama i jednom čudesnom poetičnom svetu kamenih slika“ rekla je autorka izložbe, navodeći da se izložba uglavnom sastoji iz fotografija mozaika i Ruzmarinovih dvodimenzionalnih asemblaž radova.

Na izložbi je govorio i direktor Muzeja, Slavoljub Pušica, koji je istakao da je imao zadovoljstvo da kao mladi kustos Muzeja Boško Buha bude saradnik i pomoćnik Tasu Ruzmarinu u realizaciji velikih mozaika koji su ostali Prijepolju. Jedan od njih, sa asocijacijama na krajolike Prijepolja i fresku Belog anđela se i danas nalazi u hotelu Mileševa a nastao je uoči njegovog otvaranja 1979. godine. Sa površinom od 72 kvadratna metra to je ujedno najveći mozaik Tasa Ruzmarina.

Izložbi su pored građana prisustvovala oba saziva ovogodišnje Likovne kolonije Mileševa kao i učesnici likovne kolonije koji u organizaciji Društva za kulturu i umjetnost Bošnjaka „ Divanhana“ ovih dana borave u Sopotnici

Izvor List Polimlja

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO