Naslovna Featured Istaknuto Otvorena birališta u BiH

Otvorena birališta u BiH

otvorena-biralista-u-bih

Građani Bosne i Hercegovine sa pravom glasa danas će na biralištima širom države birati nove lokalne vlasti. Na lokalnim izborima 2020 biraju se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta. Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2020. godine bira se i 3142 vijećnika/odbornika od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina.

U ovom trenutku, prema informacija sa kojima raspolaže Centralna izborna komisija BiH nekoliko biračkih mjesta u BiH nije otvoreno iz tehničkih problema i ta biračka mjesta će produžiti svoj rad za period kašnjenja, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK), javlja Anadolija.

Ukupno je u BiH formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o čemu će CIK BiH imati informaciju nakon izbora) .

Podsjećaju da je po jedno biračko mjesto formirano u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Odziv birača do 11 sati CIK će saopćiti na konferenciji u 12 sati.

Izvor: Aljazeera Balkans

Foto: Anadolija

Exit mobile version